Infofinanciar > Lumea la zi > Sora lui Kim Jong-un îl vede pe Joe Biden ca „un bătrân fără viitor”. Tensiunile dintre Washington și Phenian cresc
Lumea la zi

Sora lui Kim Jong-un îl vede pe Joe Biden ca „un bătrân fără viitor”. Tensiunile dintre Washington și Phenian cresc

Kim Jong Yo și Joe Biden Sursa foto New York Post
Sursa foto New York Post

Potrivit lui Kim Yo-jong, președintele Statelor Unite nu este capabil să își asume responsabilitatea pentru securitatea și viitorul țării sale. Kim Yo-jong, un politician nord-coreean și sora liderului Kim Jong-un, a criticat sâmbătă o remarcă recentă a președintelui american Joe Biden despre „ sfârșitul regimului”, pe care a calificat-o drept absurdă.

„Un alt lucru pe care nu putem să-l lăsăm să treacă și nici să trecem cu vederea este faptul că șeful executivului statului inamic a folosit oficial și personal cuvântul ‘sfârșitul regimului’ sub ochii lumii”, a declarat Kim Yo-jong, vicedirector de departament al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord.

„Poate fi luată ca o remarcă fără sens din partea unei persoane în vârstă care nu este deloc capabilă să își asume responsabilitatea pentru securitatea și viitorul SUA, un bătrân fără viitor, deoarece este prea mult pentru el să își ispășească restul de doi ani de mandat”, a susținut ea.

Va folosi Coreea de Nord armele nucleare?

În cadrul unei conferințe de presă comune cu liderul sud-coreean Yoon Suk-yeol la Washington, la începutul acestei săptămâni, Biden a declarat că un atac nuclear al Coreei de Nord asupra Statelor Unite și a aliaților și partenerilor săi ar duce la sfârșitul regimului de la Phenian, conform tass.com.

Ocupantul în exercițiu al Casei Albe a reiterat că are „autoritatea absolută în calitate de comandant-șef și singura autoritate de a folosi o armă nucleară”. Cu toate acestea, el a precizat că SUA nu intenționează să amplaseze arme nucleare în Peninsula Coreeană.

Statele Unite și Coreea de Sud au promis în această săptămână că Coreea de Nord va primi un răspuns nuclear și „sfârșitul” liderilor de acolo dacă își va folosi propriile arme nucleare împotriva aliaților, în timp ce președinții celor două țări s-au întâlnit la Washington.

În primul răspuns al Phenianului la summitul de la Washington, Kim Yo Jong a declarat că Nordul a rămas convins că descurajarea sa nucleară „ar trebui să fie adusă la o mai mare perfecțiune”.

„Cu cât inamicii sunt mai hotărâți să organizeze exerciții de război nuclear și cu cât mai multe mijloace nucleare vor desfășura în apropierea peninsulei coreene, cu atât mai puternică va deveni exercitarea dreptului nostru la autoapărare”, a continuat ea.

Sfidarea securității din peninsulă

Președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, și omologul american, Joe Biden, au emis miercuri ceea ce a fost numit Declarația de la Washington, consolidând umbrela nucleară americană asupra Coreei de Sud, care este din ce în ce mai nervoasă din cauza agresiunii Phenianului. Aceasta va implica „desfășurarea regulată a activelor strategice”, inclusiv prima vizită în porturile sud-coreene a unui submarin balistic nuclear din ultimele decenii, a declarat un oficial american.

Cu toate acestea, acordul „nu va avea ca rezultat decât să facă ca pacea și securitatea Asiei de Nord-Est și a lumii să fie expuse la un pericol mai grav și este un act care, astfel, nu poate fi niciodată binevenit”, a declarat Kim Yo Jong.

Coreea de Nord a sfidat ani întregi de sancțiuni punitive pentru a continua să lucreze la programele sale nucleare și de rachete interzise, iar anul trecut s-a declarat o putere nucleară „ireversibilă”, punând capăt efectiv posibilității unor discuții de denuclearizare.

Phenianul a efectuat o serie record de lansări care sfidează sancțiunile în 2023, inclusiv testarea primei rachete balistice cu combustibil solid a țării, un progres tehnic cheie pentru armata lui Kim Jong Un. Ca răspuns, Washingtonul și Seulul au intensificat cooperarea în domeniul apărării, organizând exerciții militare comune cu avioane invizibile avansate și active strategice americane de profil înalt.

Criticile lui Biden la adresa Nordului sunt „absurde… din partea unei persoane în vârstă”, a declarat Kim Yo Jong, folosind un limbaj similar cu cel folosit pentru a-l ataca pe fostul președinte Donald Trump.

Într-un schimb aprins pe Twitter și în presa de stat între Trump și Kim Jong Un în 2017, Kim l-a numit pe fostul mogul imobiliar „un dobitoc”. În schimb, Trump l-a numit pe Kim „micul om-rachetă”.