Infofinanciar > Lumea la zi > Coreea de Nord continuă să amenințe! Ce vrea să facă Kim Jong-Un cu satelitul spion
Lumea la zi

Coreea de Nord continuă să amenințe! Ce vrea să facă Kim Jong-Un cu satelitul spion

kim jong un,
Credit imagine: Nikkei Asia

Coreea de Nord a devenit faimoasă pentru amenințările pe care le face celorlalte state, îndeosebi vecinei sale, Coreea de Sud, dar și Statelor Unite ale Americii. Tensiunile dintre Phenian, Seul și Washington au crescut din momentul în care sud-coreenii și americanii s-au întâlnit pentru a face exerciții militare în Pacific.

Recent, Kim Jong-Un, liderul suprem nord-coreean, a declarat că urmează ca „primul satelit spion de recunoaştere militară (al Coreei de Nord), finalizat în aprilie, să fie lansat la data prevăzută”, conform publicației aservite KCNA. El a făcut și o apariție publică, alături de fiica sa, Kim Ju-Ae. Copila, în vârstă de aproximativ 10 ani, a început să apară în public alături de tatăl ei din noiembrie anul trecut, în contextul verificării altor echipamente militare.

Se pare că dictatorul nord-coreean ar fi ordonat lansarea „mai multor sateliţi de recunoaştere pe diferite orbite”, pentru a identifica un număr cât mai mare de posibile amenințări.

Declarațiile îngrijorătoare ale lui Kim Jong-Un

Politicienii nord-coreeni au vorbit în repetate rânduri despre amenințările care ar veni din partea Coreii de Sud și a Statelor Unite ale Americii. Faptul că Japonia și-a revitalizat relațiile bilaterale cu Coreea de Sud este o nouă amenințare din punctul de vedere al Phenianului. Astfel, conform lui Kim Jong-Un, lansarea unor instrumente militare de recunoaștere reprezintă „o sarcină primordială de îndeplinit”. Kim Yo-Yong, sora dictatorului și o figură politică importantă, a spus luna trecută că orice interceptare de către forțele inamice a rachetelor militare testate de Coreea de Nord va fi văzută drept o „declarație de război”. Animozitățile internaționale s-au întețit în momentul în care Washingtonul și Seulul au desfășurat antrenamente militare simulate în Pacific, deși Phenianul și-a exprimat în repetate rânduri dezaprobarea față de aceste acțiuni.

Încă din decembrie 2022, conducerea nord-coreeană a declarat că a efectuat un „test final important” pentru a verifica faptul că satelitul de război are toate capacitățile necesare, se arată într-o știre publicată de stirileprotv.ro.

E posibil ca Phenianul să blufeze?

Aceasta nu este prima declarație venită din statul nord-coreean cu referire la sateliții de spionaj. Încă din 2021 a fost stabilit faptul că aceasta este o prioritate militară pentru țara izolată. Totuși, experții consideră că așa-numitul satelit a cărui dezvoltare ar fi fost completată în prezent nu există cu adevărat, ori nu este la fel de performant pe cât ar vrea Phenianul să creadă. Principalul motiv pentru care veridicitatea afirmațiilor lui Kim Jong-Un este pusă la îndoială se referă la calitatea slabă a imaginilor care ar fi fost surprinse cu ajutorul noului satelit nord-coreean.

Opiniile sunt împărțite și în legătură cu adevărata putere nucleară a Coreii de Nord. Totuși, experții sunt de părere că din acest punct de vedere, Phenianul nu ar trebui să fie acuzat de faptul că blufează, mai ales pentru că amenințările sale vizează întregul continent asiatic, dar și Statele Unite ale Americii.