Info

Se schimbă condițiile de acordare a voucherelor pentru energie! Cum poți să primești banii

Marcel Boloș, Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş, a oferit mai multe detalii ale voucherelor de energie, pe care românii vulnerabili le vor primi în sezonul rece. Aceste discount-uri oferite de Guvern sunt destinate plății facturilor la energie electrică. În discursul său, Boloș a mărturisit că în cadrul acestui program, în urma discuțiilor cu liderii de la Bruxelles, va fi alocată suma de 1 miliard de euro. Acești bani vor fi împărțiți beneficiarilor.

Voucherele pentru sărăcia energetică le vom primi, a fost o discuție foarte aplicată (n.r. la Bruxelles) despre regulile mari ale acestei forme de sprijin pentru oameni. Bugetul a rămas de un miliard de euro, care va fi alocat pentru voucherele de sărăcie energetică”, a susținut Boloș.

În plus, ministrul a adus în discuție limitele maxime pe care consumatorii le pot atinge pentru a beneficia de aceste vouchere de energie.

„Am discutat patru reguli de principiu, printre care cea referitoare la sărăcie energetică, deci pentru cei care nu își permit să își plătească facturile, dar trebuie să aibă și un consum energetic undeva de până în 150 kW/lună pe familie.

Sărăcia energetică este cea legată de consum, aici va avea cuvântul final coaliția, pentru că există o plajă între care poate varia limita minimă a acestui consum energetic, aproximativ 100-150 kW, până în 200 kWh, limita maximă”, a mai precizat ministrul la Antena 3 CNN.

 Și mai mulți români vor primi vouchere

De asemenea, ministrul Marcel Boloş a precizat că numărul celor care primesc acest tip de voucher va crește în următoarea perioadă.

„Venitul, până acum, la voucherele sociale pentru produsele alimentare, care este un mecanism validat de către Comisia Europeană, avem plaja de venit de 1500 de lei. Încercăm să facem simulările și pentru ceea ce înseamnă plaja de beneficiari pentru 2000 de lei pe membru de familie, ceea ce ar însemna că vom crește numărul de beneficiari ai acestui voucher important, așteptat de către toate familiile vulnerabile și persoanele vulnerabile. Aceasta este acum limita de venit care a fost agreată de comisie și este mecanismul validat pentru voucherele sociale”, a susținut oficialul.

Totodată, Marcel Boloș a anunțat că este posibil ca numărul beneficiarilor acestor vouchere să crească la 4 milioane de persoane.

Ne amintim că la 1500 de lei, avem 2,4 milioane de beneficiari, și probabil, la 2000 de lei, numărul lor va crește până în jur de 4 milioane de beneficiari. Doar aici, pentru că discutăm de consumuri energetice, nu mai dăm la fiecare membru al familiei dacă este sub limita de venit de 1500 de lei, ci se va da pe punct de consum”, a mai susținut oficialul.

100 de lei per punct de consum

Ministrul Fondurilor Europene a mai spus că Guvernul va acorda lunar maxim 100 de lei pentru fiecare gospodărie.

„Comisia și discuțiile pe care le-am avut la nivel de comisie au rămas să fie aceste sume limitate la o sumă fixă pe care o vom putea-o acorda lunar, discuția a fost până în 100 de lei să fie pe punct de consum lunar, dar este iarăși un subiect de discuție la nivelul coaliției. 100 de lei pentru fiecare punct de consum, adică o gospodărie este considerată un punct de consum. Deci nu vom da bani pe membru de familie, ci pe gospodărie”, a spus Boloș.

La final, oficialul a mai oferit detalii despre aceste vouchere, care vor acoperi o parte din consumul energetic înregistrat de consumatori în următorul sezon rece.

„Banii vor fi pentru sezonul de iarnă, pentru perioada în care sunt oamenii afectați. Sezonul de iarnă începe din decembrie, însă este posibil să fie un ajutor de tipul one off, adică să se acorde o singură dată pentru toate lunile acestea care sunt considerate luni care au un mare consum energetic, începând cu luna noiembrie, decembrie. Adică 100 de lei pentru sezonul de frig care începe în luna noiembrie și se termină în luna martie-aprilie.

În discuția cu Comisia Europeană a fost că acești bani să fie folosiți pentru orice tip de consum energetic. Adică energie electrică, gaze naturale, energie termică, încălzire termică, deci practic ar fi un ajutor pentru sărăcia energetică, pe familie, care este posibil să fie acordat o singură dată. Cuantumul este unul orientativ, pe care l-am avut în discuția cu Comisia Europeană, iar decizia finală va fi luată în coaliție.”, a mai spus ministrul.