Infofinanciar > Info > Sondaj: Au românii încredere în NATO și UE? Care sunt organizațiile globale cu cele mai mari procente
Info

Sondaj: Au românii încredere în NATO și UE? Care sunt organizațiile globale cu cele mai mari procente

Nato
sursa foto caleaeuropeana.ro

Un nou sondaj de opinie arată cum se raportează românii la instituțiile statului și la organizațiile internaționale precum NATO și Uniunea Europeană, câtă încredere au în politicile promovate de liderii acestora, alături de opinia lor despre conflictul din Ucraina și efectele sale asupra României.

Sondajul cu privire la securitatea României a fost realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române.

Pentru acest sondaj, au fost chestionate 1001 de persoane din toate județele României, cu privire la modalitatea în care aceștia se raportează la instituțiile naționale și organizațiile internaționale, precum UE și NATO, dar și despre încrederea față de anumite state și lideri de state la nivel global.

Românii se arată mai încrezători în NATO decât în UE

Întrebați ce nivel de încredere au în NATO, 16,4% din respondenți consideră că au foarte multă încredere, 37,3% manifestă multă încredere, 26,9% puțină încredere, pe când 19% spun că au foarte puțină încredere în această organizație. În ceea ce privește Uniunea Europeană, 10,6% au foarte multă încredere, 29,2% spun că au multă încredere, 31,%9 au puțină încredere, iar 28,2% manifestă foarte puțină încredere în această instituție.

Pe de altă parte, întrebați dacă România ar trebui să fie mai apropiată de Uniunea Europeană sau de Statele Unite, 18,8% din respondenți au optat pentru apropierea față de UE și doar 4,9% consideră o apropiere mai mare față de SUA, pe când 25,1% doresc ca România să fie la fel de apropiată de ambele, în timp ce mai mult de jumătate, anume 51,1% din persoanele chestionate consideră că România ar trebui să își vadă în primul rând de problemele și interesele proprii.

Comparativ cu anul trecut, procentul de persoane care au optat pentru apropierea față de UE a scăzut de 24,5% în 2021 la 18,8% în 2022, la fel ca cel al persoanelor care optează pentru o apropiere față de SUA, care a ajuns de la 10,9% anul precedent la 4,9 în acest an.

Încrederea față de Statele Unite a scăzut considerabil

De asemenea, se observă o scădere considerabilă a încrederii în Statele Unite, care a scăzut de la 39,3% în 2021, la 11,5% în acest an. Așadar, datele arată că românii au început să piardă încrederea în organizațiile internaționale și mai ales în Statele Unite, considerând că este mai important ca România să se concentreze pe propriile sale probleme.

Întrebați dacă consideră că există pericolul ca Uniunea europeană să dispară în viitorul apropiat, 31,5% dintre persoane au răspuns că există acest pericol, 24,9% consideră că, deși acest pericol există, este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple, în timp ce un procent de 43,2% consideră că UE nu va dispărea într-un viitor apropiat.

În ceea ce privește încrederea în liderii la nivel mondial,  cel mai mare procent a fost înregistrat, surprinzător, de regele Charles al III-lea al Marii Britanii, 11% din respondenți considerând că au foarte multă încredere în acesta. Pe poziția a doua se află Volodimir Zelenski, cu un procent de 7,8%, urmat de președintele american Joe Biden, cu 4,5%. La finalul listei se află Vladimir Putin, despre care aproape 70% din respondenți spun că au foarte puțină încredere, urmat de premierul ungar Viktor Orban, cu un procent de 56,5% și președintele Chinei, Xi Jinping, cu un procent de 47,2%.