Info

Ultimile declarații ale lui Mircea Geoană! „NATO nu va fi intimidată sau descurajată”

caleaeuropeana.ro
FOTO: caleaeuropeana.ro

Mircea Geoană, numărul doi din organizația Nord-atlantică, a subliniat rolul pe care îl are România în zona Mării Negre. În cadrul conferinței internațională ”Gândirea Militară Românească”, susținută în cursul zilei de marți, oficialul NATO a subliniat efortul pe care îl întreprinde țara noastră în zona bazinului pontic, care nu a trecut neobservat de aliații noștri. „Regiunea Mării Negre a fost punctul de interes, bastionul şi platforma de lansare a agresiunilor ruse care s-au acumulat până la războiul de azi. Comportamentul iresponsabil şi ostil al Rusiei în regiunea extinsă a Mării Negre afectează profund securitatea Alianţei”.

Mircea Geoană: „Ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în marea Neagră”

Fostul președinte PSD a ținut să sublinieze toate instrumentele de forță folosite de Rusia în războiul din Ucraina. Moscova a operat atacuri cibernetice, propagandistice, sau tradiționale „ de la conflicte îngheţate până la folosirea forţei militare, de la restricţii repetate ale libertăţii de navigaţie la atacuri privind securitatea cibernetică,

Rusia a folosit toate instrumentele tradiţionale şi hibride”. „A transformat părţi din Marea Neagră într-un teritoriu de război. Deci, ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră”.

Geoană a mai subliniat și aportul României în ceea ce privește exportul produselor ucrainene prin porturile țării noastre. Discursul acestuia a făcut trimitere și la succesul trupelor lui Volodimir Zelenski pe frontul din orașul Herson, fapt ce îi obligă pe oficialii NATO să susțină efortul Kievului în fața invadatorului rus „ Retragerea parţială a Rusiei din Herson demonstrează curajul incredibil ale forţelor armate ucrainene şi ne arată cât de important este să continuăm susţinerea Ucrainei”.

Totodată, adjunctul secretarului general NATO, spre deosebire de majoritatea liderilor occidentali și americani, a menținut o linie discursivă moderată, punând mai mult accent pe ceea ce poate oferi alianța, Ucrainei. Geoană a calificat retorica lui Putin ca fiind periculoasă.

„NATO nu va fi intimidată sau descurajată”

”Preşedintele Putin reacţionează la înfrângerile pe care le înregistrează pe câmpul de luptă cu mai multe atacuri asupra oraşelor ucrainene, asupra civililor, asupra infrastructurii civile şi cu o retorică periculoasă legată de forţele nucleare. Aşa că trebuie să ne păstrăm cursul pentru Ucraina, dar şi pentru noi. NATO nu va fi intimidată sau descurajată.

” Vom susţine dreptul Ucrainei la autoapărare atât cât este nevoie. În acelaşi timp, continuăm să ne consolidăm apărarea proprie, pentru a păstra teritoriul aliat şi cei un miliard de cetăţeni ai noştri în siguranţă”.

Prezența trupelor NATO pe teritoriul țării NATO confirmă faptul că organizația Nord-atlantică va apără fiecare centimetru al teritoriului român, potrivit agerpres.ro.