Infofinanciar > Info > Soluție pentru reducerea risipei! Alimentele ce pot fi consumate după expirare vor avea o nouă etichetă
Info

Soluție pentru reducerea risipei! Alimentele ce pot fi consumate după expirare vor avea o nouă etichetă

Raft magazin, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Uniunea europeană propune drept soluție pentru evitarea risipei, adăugarea unor etichete noi produselor ce pot fi consumate și după data de expirare afișată.

Câteva exemple de alimente ce pot fi consumate după expirare sunt pâinea, gemurile și mezelurile. Acestea vor intra sub noua etichetă sugerată de Uniune drept soluție pentru problema risipei din rândul produselor ce aparțin domeniului alimentației.

Denumirea noilor etichete

Bruxelles a propus denumirea de „bun de consumat și după”, pentru a sublinia ideea conform căreia aceste alimente, cu condiția de a fi depozitate în mod corespunzător, pot fi consumate și după data expirării, fără a fi nevoie să fie aruncate.

În categoria acestor produse nou etichetate pot intra doar alimentele ambalate, nu și cele proaspete. Va fi precizată o dată orientativă, dar și una după care este interzis consumul din cauza modificărilor certe ce au loc și pot provoca probleme de sănătate. Astfel, există încă două modalități de împărțire a produselor pe categorii.

Data de expirare ar trebui să fie aplicată produselor supuse unei alterări rapide din punct de vedere microbiologic, însemnând că, ulterior, după o perioadă scurtă, pot constitui un pericol pentru sănătatea consumatorilor. Acest fapt poate fi observat cu ușurință dacă au loc schimbări de culoare, gust, miros sau consistență.

Modul de formulare „utilizare până” este asociată cu data concretă de expirare și necesită completare cu precizarea datei în sine, adică ziua, luna și anul. Sunt obligatorii condițiile de păstrare optime, fiind necesar să fie respectate pentru evitarea oricăror probleme. Acestea se aplică atât pentru produsul închis, cât și ulterior desfacerii ambalajului în care se regăsește.

De exemplu, specialiștii au analizat iaurtul înainte și după trei săptămâni. S-a dovedit că cele 48 de iaurturi de diverse tipuri analizate aveau aproape aceleași proprietăți ca la început. În plus, după acest interval nu s-au dezvoltat nici un fel de microorganisme patogene. Având un pH acid și fiind produs ce provine din lapte pasteurizat, iaurtul își păstrează în mod natural proprietățile.

Importanța datelor de expirare de pe ambalaj

În spațiul european, 10% din risipa alimentară este motivată de interpretarea greșită a datelor de expirare de pe ambalaje. În ideea micșorării fenomenului risipei și eliminării acestui tip de confuzie, executivul european a sugerat o reexaminare a normelor ce privesc data de expirare a alimentelor, cu adăugarea pe etichetă a precizării „Bun de consumat și după”. Aceste informații vor fi adăugate la eticheta ce menționează „a se consuma cel mai bine înainte de…”

Există mai multe alimente care pot fi consumate și după ce trece o lună de la termenul prevăzut pe ambalaj. Acestea sunt produse din carne ambalate, produse delicate crude, gătite, condimentate și mezeluri.

Durata se mărește pe una sau două luni dincolo de TMC pentru dulcețuri și conserve, dulciuri, orez, cușcuș, paste uscate, făină și cereale.

Există posibilitatea de a consuma și la 6 luni după TMC produse precum laptele Uht, sosurile precum maioneza, ketchup-ul, muștarul, condimentele și ierburile aromate, dar și sucuri de fructe, conform antena3.ro.