Infofinanciar > Lumea la zi > Avertisment din partea unei mari companii din industria agricolă! Lumea se îndreaptă spre „războaie alimentare”
Lumea la zi

Avertisment din partea unei mari companii din industria agricolă! Lumea se îndreaptă spre „războaie alimentare”

modernizarea agriculturii agricultori (Sursă foto: hashmicro.com)
Sursa foto: arhiva companiei

Lumea se îndreaptă spre „războaie alimentare” pe măsură ce tensiunile geopolitice și schimbările climatice împing țările în conflict din cauza scăderii aprovizionării. Asta au declarat reprezentanții unuia dintre cei mai mari comercianți de produse agricole din lume.

„Am purtat multe războaie pentru petrol. Vom lupta războaie mai mari pentru alimente și apă”, a declarat Sunny Verghese, director executiv al Olam Agri, o casă de comerț cu produse agricole cu sediul în Singapore.

Crește inflația alimentară

Luând cuvântul la conferința consumatorilor Redburn Atlantic și Rothschild de săptămâna trecută, Verghese a avertizat că barierele comerciale impuse de guverne pentru a susține stocurile interne de alimente au exacerbat inflația alimentară.

Marii comercianți de produse agricole de bază, care au obținut profituri record în 2022, după ce invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșterea prețurilor la alimente, au fost acuzați de exacerbarea inflației prețurilor la inundații prin majorarea profiturilor.

Dar Verghese a susținut că inflația ridicată a prețurilor la alimente a fost în parte rezultatul intervenției guvernamentale. O proliferare a barierelor comerciale netarifare în 2022 ca răspuns la război. 1 266 din 154 de țări, conform numărătorii sale. Acest lucru a „creat un dezechilibru exagerat între cerere și ofertă”, a spus el.

Strategia țărilor mai bogate

Țările mai bogate au acumulat surplusuri de mărfuri strategice. Ceea ce a condus la o cerere exagerată. Și, la rândul său, la creșterea prețurilor, a spus Verghese. „India, China, toată lumea are stocuri tampon”, a spus el. „Acest lucru nu face decât să exacerbeze problema globală”.

Prețurile alimentelor au început să crească în urma Covid-19 și au crescut după invazia Rusiei în Ucraina. Asta deoarece unele exporturi de cereale și îngrășăminte au fost blocate de conflict. Acest lucru a agravat insecuritatea alimentară în țările mai sărace. Și a făcut ca consumatorii din întreaga lume să se confrunte cu o criză a costului vieții.

Politici protecționiste

Având în vedere această creștere și schimbările climatice care afectează producția agricolă la nivel mondial, guvernele recurg tot mai mult la politici protecționiste.
În 2022, Indonezia a interzis exporturile de ulei de palmier pentru a proteja piața locală. În timp ce anul trecut India a impus restricții de export pentru anumite tipuri de orez într-un efort de a limita creșterea prețurilor interne înainte de alegerile parlamentare, după ce o musonică volatilă a perturbat producția și a stârnit temeri legate de o penurie de aprovizionare.

„Acesta a fost exact lucrul greșit”, a declarat Verghese. „Veți vedea din ce în ce mai multe astfel de situații”.

Olam Agri, care procesează și furnizează cereale și semințe oleaginoase, ulei comestibil, orez și bumbac, face parte din grupul mai larg Olam. Industria alimentară și agroalimentară, care furnizează ingrediente, furaje și fibre pentru mărci globale, de la Nestlé la Unilever, a avut un an dificil.

Investigații în 2023

Comerciantul, care are o amprentă mare în Asia și Africa, a fost investigat de autoritățile din Nigeria anul trecut. După ce rapoartele de știri au susținut că a fost implicat într-o fraudă de mai multe miliarde de dolari. Acțiunile companiei au crescut în februarie, când aceasta a fost exonerată de orice vină.

De asemenea, Olam Group a fost nevoit să emită un avertisment privind profitul pentru prima jumătate a anului 2023. Chiar și după un al doilea semestru mai bun, acesta a raportat o scădere cu 56% a profitului pentru întregul an. A ajuns la 278,7 milioane USD. Acest lucru a fost pus pe seama ratelor ridicate ale dobânzii și a „pierderilor excepționale” cauzate de randamentele scăzute ale livezilor sale de migdali din Australia.

Scăderea profiturilor

Grupul a declarat că scăderea profiturilor a fost parțial rezultatul unei contribuții mai mici din partea Olam Agri, ca urmare a vânzării unei participații de 35% din afacere în 2022 către o filială a Fondului de investiții publice din Arabia Saudită pentru 1,24 miliarde de dolari. Olam Agri este deținută în proporție de 51% de compania de investiții de stat din Singapore Temasek Holdings.

Olam Group are planuri de lungă durată de a lansa Olam Agri în Arabia Saudită. Dar acestea au fost amânate în mod repetat de când divizarea diviziei comerciale din afacerea sa cu ingrediente alimentare a avut loc în 2020. Cu sediul central la Londra, Olam Food Ingredients este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de cacao, cafea, nuci și condimente.

Referindu-se la impactul schimbărilor climatice asupra randamentelor globale, Verghese a îndemnat executivii din industria de consum, inclusiv șefii Coca-Cola și Associated British Foods, să se „trezească”. Dar și să ia mai multe măsuri privind schimbările climatice.

Guvernele ar trebui să perceapă o taxă pentru carbon, a susținut el. „Carbonul este gratuit astăzi. Așa că poluăm fără discernământ”, a spus el, conform ft.com