Infofinanciar > Lumea la zi > Soldații ucraineni ,,se înarmează cu limba engleză”! Armata de la Kiev, progrese fantastice
Lumea la zi

Soldații ucraineni ,,se înarmează cu limba engleză”! Armata de la Kiev, progrese fantastice

Soldații ucraineni ,,se înarmează cu limba engleză”! Armata de la Kiev, progrese fantastice
sursa foto The Straits Times

Când Olena Chekryzhova a călcat pe urmele bunicii sale și a început să predea limba engleză, nu a visat niciodată că această slujbă va duce la o ședere de câteva luni într-o bază militară de pe front.

Dar aceasta a devenit noua ei realitate, în timp ce soldații ucraineni se străduiesc să învețe limba engleză ( în special termeni militari ) pentru a putea profita la maximum de ajutorul de luptă de la Washington și din alte părți împotriva forțelor rusești.

Livrările donate, cum ar fi sistemele de rachete HIMARS, au schimbat deja situația pe frontul de luptă, iar vizita fulger a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington în această săptămână a adus noi promisiuni, inclusiv, pentru prima dată, sistemul de apărare antirachetă Patriot.

Cu toate acestea, soldații au constatat că materialele de instruire pentru aceste echipamente sunt disponibile în principal în limba engleză, care este adesea necesară și pentru a comunica cu luptătorii voluntari străini pe care îi întâlnesc pe teren.

Ajutorul pentru armată, mai presus decât orice

Pentru a ajuta la doborârea barierei lingvistice, Chekryzhova, în vârstă de 35 de ani, a renunțat la viața ei liniștită de conjugare în clasă pentru a ține cursuri intensive pentru forțele armate. Munca a inclus un stagiu de cinci luni la o bază din regiunea industrială Donetsk din estul țării, unde a locuit alături de soldați și a participat la sesiuni de antrenament.

„Unii oameni cred că sunt nebună”, a spus ea la baza din Kiev unde este staționată în prezent. Dar Chekryzhova a adăugat: „Cred că predarea limbii engleze în acest caz este mica contribuție pe care o pot face pentru țara mea, pentru oamenii din țara mea și pentru militari, care ne protejează de acest atac terorist.”

Aproape toți soldații ucraineni au avut cel puțin câteva cursuri de engleză în școală, dar nu întotdeauna au fost utile, mai ales pentru cei mai în vârstă. „Era în perioada sovietică, iar această engleză pe care am învățat-o la școală este ca și cum nu ar fi nimic, practic”, a declarat Igor Soldatenko, în vârstă de 50 de ani, unul dintre elevii lui Chekryzhova din Kiev.

Lecțiile de limba engleză

Profesoara Olena Chekryzhova, în vârstă de 35 de ani, vorbește cu AFP în timpul unui interviu la o unitate militară din Kiev, la 21 decembrie 2022, în contextul invaziei rusești în Ucraina. – Soldații ucraineni se străduiesc să învețe limba engleză, în special termeni militari, pentru a putea profita la maximum de ajutorul de luptă de la Washington și din alte părți împotriva forțelor rusești. (Foto: Genya SAVILOV / AFP)

„Întregul sistem era inadecvat, după cum văd acum. Învățam doar texte fără să le înțelegem… Nimeni nu putea să o folosească în viața reală”. Lecțiile recente, în schimb, au fost mai practice oferindu-i cuvinte precum „rănit”, „semiautomat” și „cache”, precum și expresii precum „ucis în acțiune”.

Învățarea merge în ambele sensuri, Chekryzhova acumulând o nouă înțelegere a tacticii și strategiei – și o apreciere a încercărilor vieții militare.

În timp ce se afla în Donețk, ea a jelit alături de soldații care și-au pierdut camarazii – unii dintre ei cărora le-a predat direct – în luptele din orașul ei natal Bakhmut, o țintă a atacurilor rusești neîncetate din ultimele luni. „Pentru mine este o durere dublă. Pentru că, pe de o parte, este orașul meu natal, iar pe de altă parte a devenit acum mormântul elevilor mei”, a declarat ea.

În timpul unei lecții recente de conversație de o oră la Kiev, singurul moment în care elevii lui Chekryzhova au alunecat pentru scurt timp în ucraineană a fost atunci când au discutat despre cei pe care i-au pierdut.

Dar, în ciuda faptului că s-a luptat cu lacrimile, soldatul Yuriy Kalmutskiy, în vârstă de 36 de ani, a insistat să își completeze ideea în engleză, chiar dacă era oarecum ruptă. „Am pierdut o mulțime de prieteni… Era cercul meu de oameni apropiați, iar eu îi pierd… pe ei. Îi pierd pe ei”, a spus el. „Este foarte greu”.

Zelenski, inspirația principală

În timp ce se străduiesc să stăpânească în cele din urmă limba engleză, studenții lui Chekryzhova ajută că s-au inspirat din călătoria lui Zelenski cu această limbă. „Cu câțiva ani în urmă, el (avea) o engleză îngrozitoare. Toată lumea știe acest lucru”, a spus Kalmutskiy. „Dar el a învățat”.

Acest progres a fost util miercuri, când Zelenski s-a adresat Congresului SUA în limba engleză, declarând că „Ucraina este în viață”, făcând în același timp apel la mai mult ajutor. Cu toate acestea, în timp ce elevii individuali au făcut progrese similare, Chekryzhova a spus că se străduiește să își extindă programul pentru a ajunge la un număr și mai mare.

Organizațiile internaționale au respins până acum cererile ei de finanțare, spunând că nu pot fi văzute dând bani armatei. „Spun că ar vrea să ajute copiii, ar vrea să ajute animalele, bătrânii, poate unele persoane strămutate în interiorul țării sau oameni care se află în străinătate”, a spus ea.

Studenții ei au luat în derâdere această abordare, iar Chekryzhova a spus că nu prea o interesează să se ocupe de „căței și pisicuțe sau de niște bătrâne drăguțe”. Cu toții au spus că sunt convinși că studierea limbii engleze îi va ajuta să câștige războiul și, în același timp, va favoriza integrarea militară a Ucrainei cu țările occidentale și cu alte țări.

„Deci”, a spus Chekryzhova în timp ce lecția se apropia de final, conform The Japan Times. „Sunteți înarmați cu limba engleză?” „Da”, a răspuns Soldatenko. „Da, cred că da”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.