Infofinanciar > Lumea la zi > JP: Kremlinul afirmă că nu există nicio șansă de pace cu Kievul după călătoria lui Zelenski la Washington
Lumea la zi

JP: Kremlinul afirmă că nu există nicio șansă de pace cu Kievul după călătoria lui Zelenski la Washington

JP: Kremlinul afirmă că nu există nicio șansă de pace cu Kievul după călătoria lui Zelenski la Washington
sursa foto The Washington Post

În timpul vizitei lui Zelenski, SUA urmează să aprobe livrarea de sisteme avansate de rachete Patriot către Ucraina. Kremlinul a declarat că nimic bun nu va ieși din călătoria președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, miercuri, și că Rusia nu vede nicio șansă de a purta discuții de pace cu Kievul.

Într-o convorbire cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că continuarea livrărilor de arme occidentale către Ucraina ar duce la o „adâncire” a conflictului, ,,ceea ce s-ar putea întoarce împotriva Kievului”, a avertizat el.

„Furnizarea de arme continuă, iar gama de arme furnizate se extinde. Toate acestea, bineînțeles, duc la o agravare a conflictului. Acest lucru nu este de bun augur pentru Ucraina”, a declarat Peskov.

Zelenski s-a întâlnit miercuri cu președintele american Joe Biden și cu liderii Congresului, în prima sa călătorie în străinătate de când Moscova a trimis zeci de mii de soldați în țara sa, la 24 februarie.

Întrebat dacă Moscova are așteptări că ar putea ieși ceva pozitiv din călătoria lui Zelenski, Peskov a răspuns: „Nu”, potrivit informațiilor transmise de The Jerusalem Post.

În timpul vizitei sale, Statele Unite urmează, de asemenea, să aprobe livrarea de sisteme avansate de rachete Patriot către Ucraina, ca parte a celui mai recent pachet de sprijin militar de mai multe miliarde de dolari pentru Kiev.

Zelenski și Biden

Președintele SUA, Joe Biden, îl întâmpină pe președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, pe peluza de sud a Casei Albe din Washington, SUA, 21 decembrie 2022. | Credit foto: Reuters, preluată de pe The Hindu

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut un discurs istoric miercuri seara de la Capitoliul Statelor Unite, exprimându-și recunoștința pentru sprijinul american în lupta împotriva agresiunii rusești de la începutul războiului și cerând mai mult.

„Sper ca vorbele mele de respect și recunoștință să rezoneze în fiecare inimă americană”, a spus Zelenski, conform CNN, în timpul ședinței comune a Congresului, adăugând ulterior: „Împotriva tuturor șanselor și scenariilor sumbre, Ucraina nu a căzut. Ucraina este în viață și bate în picioare”.

Dar alături de recunoștința lui Zelenski a existat și o pledoarie, subliniind că forțele sale armate sunt depășite numeric și ca armament de către armata rusă, chiar dacă continuă să lupte. La un moment dat, Zelensky a stârnit râsete din sală când a spus: „Avem artilerie, da. Mulțumesc. O avem. Este suficientă? Sincer, nu prea”.

„Cred că împărtășim exact aceeași viziune și că o Ucraină liberă, independentă, prosperă și sigură este viziunea. Amândoi dorim ca acest război să se încheie”, a declarat Biden reporterilor în Sala de Est a Casei Albe.

La începutul conferinței de presă, Joe Biden a transmis că a simțit că a fost „deosebit de semnificativ” să vorbească cu Zelenski în persoană și „să se privească în ochi”. Conducerea președintelui ucrainean, a spus Biden, a inspirat întreaga lume.

Cum arată războiul în acest moment

Rusia a anunțat că intenționează să formeze 17 noi divizii și un nou corp de armată, restabilind o mare parte din fosta glorie sovietică a armatei, în timp ce a continuat să ducă o luptă necruțătoare pentru teritoriile din estul Ucrainei în cea de-a 43-a săptămână de război.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a dezvăluit la 21 decembrie planurile de extindere a armatei de la 1,15 milioane la 1,5 milioane, citând extinderea iminentă a NATO pentru a include Finlanda și Suedia. În cadrul acestei forțe, armata profesionistă aproape că s-ar dubla, ajungând la 695.000, o potențială recunoaștere a faptului că forța de recruți a Rusiei s-a dovedit ineficientă în ofensivă.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.