Infofinanciar > Lumea la zi > Soldații ucraineni din Azovstal îi cer ajutorul miliardarului Elon Musk! „E o agonie totală”
Lumea la zi

Soldații ucraineni din Azovstal îi cer ajutorul miliardarului Elon Musk! „E o agonie totală”

Elon Musk sursa foto: CNN
Sursa foto: CNN

Trupele ucrainene asediate în uzina de oțel Azovstal în Mariupol și familiile acestora au lansat o cerere disperată de ajutor ca să-i evacueze. În această cerere au fost desemnați mai mulți magnați, printre care se numără Papa Francisc, dar și deținătorul companiei Tesla, Elon Musk.

Soția unuia dintre soldații ascunși în oțelărie și înconjurată de ruși, Natalia Zarytska a declarat că „sute de răniți” suferă în condiții inumane.

„Nu au picioare, brațe și nici anestezic. Este o agonie totală”, a spus Zarytska în timpul unei conferințe de presă la Kiev, joi după-amiază.

Cea mai mare tragedie a secolului

„Există bombardamente din mare, din aer și din pământ… Aceasta este cea mai mare tragedie a secolului XXI. Soțul meu, când mă sună, descrie situația de acolo ca fiind apocaliptică.”, a continuat aceasta.

În cazul acestui asediu, au fost invocați și liderii mondiali să intervină.

„În aceste condiții inumane, mă întorc către papă, către liderii mondiali și diplomații din întreaga lume”, a scris Serhiy Volynsky, comandantul trupelor ucrainene de la Mariupol, pe Facebook. El a făcut apel și la Musk.

Liderii mondiali sunt rugați să intervină

„Oamenii spun că vii de pe altă planetă pentru a-i învăța pe oameni să creadă în imposibil”, a scris Volynsky pe Twitter direct către CEO-ul Tesla și SpaceX, care a oferit Ucrainei terminalele sale de internet prin satelit Starlink.

„Plantele noastre sunt una lângă cealaltă, deoarece trăiesc acolo unde este aproape imposibil să supraviețuiesc. Ajută-ne să plecăm din Azovstal într-o țară de mediere. Dacă nu tu, atunci cine? Dă-mi un indiciu”, a declarat în continuare acesta.

Noi operațiuni rusești de atac 

Petro Andryushchenko, consilierul primarului din Mariupol a susținut că forțele ruse desfășoară o operațiune la sol cu scopul sechestrării sitului Azovstal. El a declarat următoarele: „Scopul principal este blocarea ieșirilor din sistemul de pasaj subteran. Unii trădători i-au arătat inamicului”.

Conform autorităților din Kiev, în Azovstal sunt aproximativ 500 de soldați și ofițeri răniți. Aceștia se adăpostesc în pasajele subterane întinse ale fabricii. Azovstal este ultimul oraș port strategic din Mariupol.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a pus că peste 300 de civili au fost evacuați din centrală datorită eforturilor comune ale autorităților ucrainene, Comitetului Internațional al Crucii Roșii și Națiunilor Unite.

„Am evacuat aproape toți civilii din Azovstal”, a spus Zelenski. „Desigur, lucrăm și la evacuarea armatei noastre”, a adăugat el, recunoscând că această sarcină „este extrem de dificilă”.

Familiile soldațiilor prinși în capcană caută soluții suplimentare.

Implicarea Turciei în război

Joi, în timpul conferinței de presă, acestea au făcut apel la ajutorul liderilor mondiali, în special a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, un mediator cheie între Ucraina și președintele rus Vladimir Putin.

Mustafa Jemilev, un lider al tătarilor din Crimeea care a părăsit peninsula Crimeea după ce Rusia a anexat-o în 2014, a declarat că Ankara s-a oferit să trimită o navă de evacuare cu observatori turci în portul ucrainean Berdyansk, în care apărătorii Mariupol ar putea fi transferați cu autobuzul.

„Turcia ar garanta că luptătorii vor rămâne în Turcia până la sfârșitul războiului”, a spus Jemilev la conferința de presă de joi.

Ministerul rus al Apărării a refuzat oferta, susținând că trupele ucrainene trebuie să se predea, conform Ankara.

Iryna Vereshchuk, vicepremierul ucrainean, a spus că forțele ucrainene din Azovstal au refuzat să se predea rușilor. Deasemenea, ea a susținut că Kievul a cerut Moscovei să schimbe soldații ucraineni răniți cu prizonierii de război ruși.

„Nu există încă un acord. Negocierile continuă.”