Infofinanciar > Lumea la zi > Soft power. SUA trimite în România o specialist în ”servicii externe”. Kathleen va fi ambasador
Lumea la zi

Soft power. SUA trimite în România o specialist în ”servicii externe”. Kathleen va fi ambasador

kathleen-kavalec
Foto: stirileprotv.ro

Președintele american, Joe Biden, a numit-o pe Kathleen Ann Kavalec pentru postul vacant de ambasador al Statelor Unite în România. Este prima femeie propusă în această funcție, iar în lunga sa carieră diplomatică Kathleen Ann Kavalec a mai funcționat la București că atașat cultural.

Interesant este că Ann are un masterat în știința serviciilor externe la Universitatea Georgetown din Washington DC. Probabil că Biden s-a gândit că dacă noi avem ambasador la Washington un fost șef de la SIE, n-ar fi rău să ne întoarcă, cât de cât, ”serviciul”.

Despre Kathleen

Kathleen Ann Kavalec, diplomat de carieră în înaltul serviciu pentru afaceri externe, cu rang de ministru consilier, nominalizată de președintele Biden pentru poziția de ambasador al Statelor Unite în România, servește în prezent ca șefă de misiune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa în Bosnia Herțegovina.

Detașată în septembrie 2019 la OSCE de la Departamentul de Stat, Kathleen Ann Kavalec a servit în administrația Obama ca adjunct al Victoriei Nuland, asistenta pentru afaceri europene și euroasiatice a secretarului de stat.

Anterior, între 2010 și 2013, Kavalec a fost directoarea Biroului pentru Afaceri Rusești și adjuncta șefului misiunii Statelor Unite la UNESCO, Paris. Din 2009 până în 2010, Kavalec a servit ca adjunct al coordonatorului pentru programele de asistență ale Statelor Unite pentru Europa, Eurasia și Asia Centrală, iar între 2008 și 2009 ca directoare pentru prevenirea conflictelor în cadrul Biroului pentru Reconstrucție și Stabilizare.

Afaceri culturale

Între pozițiile diplomatice, deținute de către Kathleen Ann Kavalec, se numără cea de ofițer pentru afaceri culturale la ambasada Statelor Unite din București, între 2005 şi 2008, consilier politic la ambasada Statelor Unite din Kiev, Ucraina, între 1999 și 2001 și ofițer politic la ambasada Statelor Unite din Moscova, Rusia, între 1992 și 1994.

Departamentul de Stat o recomandă pe doamna Kavalec drept un lider puternic, cu abilități de decizie politică, dezvoltate în cei mai mult de 30 de ani de carieră la posturi în străinătate și în Washington, unde a lucrat cu aproape toate departamentele și agențiile.

Kavalec, care vorbește limbile română, franceză, ucraineană, rusă, spaniolă, portugheză și bosniacă, este absolventă a Universității California Berkeley și are un masterat în știința serviciilor externe la Universitatea Georgetown din Washington DC.

Kathleen a fost și directoarea Oficiului pentru Rusia (2014-2015) și adjunct al Misiunii SUA pe lângă UNESCO de la Paris (2010-2013) și subsecretar adjunct în cadrul Biroului pentru afaceri europene și eurasiatice al Departamentului de Stat.