Infofinanciar > Lumea la zi > Soft Bank s-a retras de la Uber. Gigantul japonez a înregistrat pierderi de miliarde de dolari
Lumea la zi

Soft Bank s-a retras de la Uber. Gigantul japonez a înregistrat pierderi de miliarde de dolari

Soft Bank s-a retras de la Uber. Gigantul japonez a înregistrat pierderi de miliarde de dolari
Sursa foto: CNN

SoftBank şi-a vândut participaţia pe care o mai deţinea la gigantul american Uber. Acest lucru s-a produs după ce Vision Fund, vehiculul de investiţii în tehnologie al SoftBank, a raportat una dintre cele mai mari pierderi înregistrate vreodată, de 2.930 de miliarde de yeni japonezi (21,68 miliarde de dolari) pentru trimestrul încheiat în iunie.

În prima jumătate a anului, afacerile de investiţii ale SoftBank Vision Fund au înregistrat pierderi, din cauza declinului puternic al acţiunilor tehnologice, deoarece inflaţia fulgerătoare a determinat băncile centrale la nivel global să majoreze ratele dobânzilor.

Vânzarea participației a fost una profitabilă

SoftBank a precizat că acțiunile Uber din perioada aprilie-iulie le-a vândut la un preț mediu de 41,47 dolari pe acţiune, iar costul mediu pe acțiune a fost de 34,50 de dolari.

În total, între lunile aprilie şi iulie, SoftBank a afirmat că a înregistrat un câştig de 5,6 miliarde de dolari din totalul participaţiilor vândute, inclusiv la Uber, compania de îngrijire a sănătăţii Guardant, firma imobiliară online Opendoor şi gigantul chinez de imobiliare şi brokeraj Beike.

În trecut, în anii 2018 și în 2019, gigantul japonez a investit în Uber pentru a deveni cel mai mare acţionar al său la un moment dat. Anul trecut, SoftBank a vândut aproximativ o treime din participaţia sa la Uber, potrivit CNBC, conform news.ro.

Compania Uber a fost în mijlocul unui scandal la începutul lunii iulie

În urma unei investigații a publicației The Guardian, s-a scos la suprafață modul în care gigantul american Uber a încalcat legile prin distrugere de documente, lipsă de transparență și tactici de lobby pe lângă guvernele din țările în care acesta își desfășoară activitatea.

Au fost menționați și presedinți despre care se susține faptul că ar fi avut o apropiere față de companie. Printre aceștia se numără Emmanuel Macron și Joe Biden.

Libération citează: „Emmanuel Macron „își asumă”, dar aruncă și o perdea de fum”.

„Șeful statului s-a declarat mândru că a creat locuri de muncă prin promovarea înfiinţării companiei americane în Franţa. În Adunarea Naţională, coaliția de stânga cere deschiderea unei comisii de anchetă, iar cea de dreapta se ascunde. Totuși, șeful statului ar fi putut, de exemplu, să recunoască faptul că întâlnirea în secret cu marii șefi ai gigantului, pe la spatele colegilor săi socialiști de atunci, a fost o greșeală. Președintele, fidel liniei de apărare a partidului său încă de duminică seara, ar fi putut să afirme, sobru, că pur și simplu și-a făcut treaba. Dar, ca și în 2018, la momentul afacerii Benalla, chiriașul de la Elysée nu a putut să nu adauge și o notă de provocare în răspunsului său”, potrivit rfi.ro.

Uber, practici imorale

Le Monde crede că, în mare parte legale, practicile de influență din centrul anchetei internaționale „Fișierele Uber” ar trebui să fie realizate cu mai mare transparență și un control mai strict. Palatul Elysée nu a dorit să ofere un răspuns în detaliu cu privire la apropierea dintre lobbyiștii Uber și președinte, pe când acesta era ministru al Economiei.

În realitate, problema nu a fost că au existat schimburi între liderii politici și companiile private, cât modalitatea prin care s-au realizat și anume, opacitatea lor aproape totală.

Scurgerea fără precedent către The Guardian a peste 124.000 de documente care se numesc „Fișiere Uber” scoate la iveală practicile neetice care au alimentat transformarea companiei într-una dintre cele mai faimoase afaceri provenită din Silicon Valley.

Documentele se referă la o perioadă de cinci ani, în timpul conducerii co-fondatorului său Travis Kalanick. În această perioadă s-a încercat extinderea serviciului de transport de taxi în oraşe din întreaga lume, chiar dacă acest lucru a însemnat încălcarea legilor şi a reglementărilor privind acest sector.

De asemenea, datele mai arată cum Uber a încercat să obțină sprijin prin atragerea discretă a prim-miniştrilor, preşedinţilor, miliardarilor, oligarhilor şi baronilor mass-media.

Informaţiile scurse sugerează că directorii de la compana americană erau conștienți de încălcarea legilor prin acțiunile lor. Unul dintre directori a glumit spunând că au devenit „piraţi”, iar altul a recunoscut faptul că „suntem doar al naibii de ilegali”.