Infofinanciar > Lumea la zi > Emmanuel Macron este mândru că a ajutat Uber! „Am fost ministru și mi-am făcut treaba! O voi face din nou mâine”
Lumea la zi

Emmanuel Macron este mândru că a ajutat Uber! „Am fost ministru și mi-am făcut treaba! O voi face din nou mâine”

emmanuel macron sursa economictimes.indiatimes.com
Sursa foto: economictimes.indiatimes.com

Emmanuel Macron a declarat că este mândru că a sprijinit compania americană de taximetrie Uber și că „o va face din nou mâine și poimâine”. Acesta este răspunsul președintelui Franței, după ce au fost dezvăluite eforturile sale de a ajuta firma să facă lobby împotriva industriei franceze de taximetrie cu magazine închise.

Conform The Guardian, mai multe personalități politice franceze, de la extrema stângă la ce dreaptă, precum și liderul sindicatului de stânga CGT, au cerut o anchetă parlamentară privind rapoartele potrivit cărora Macron a avut întâlniri secrete nedeclarate cu Uber când era ministru al economiei, între 2014 și 2016. Aceștia au transmis faptul că Uber a negociat o „înțelegere” cu cabinetul socialist, foarte divizat, aflat atunci la putere sub conducerea lui François Hollande.

Treaba de ministru

Dezvăluirile sunt conținute în dosarele Uber, o ascunzătoare de 124.000 de documente ale companiei care au fost scurse către The Guardian și împărtășite cu Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație. În marja unui eveniment de marcare a construcției unei noi fabrici de semiconductori în Crolles, Macron a fost interogat de un jurnalist de la Le Monde cu privire la faptul că s-a întâlnit cu oficiali Uber între 2014 și 2016.

„Am fost ministru și mi-am făcut treaba.”, a spus el.

„Am văzut prea mult un fel de atmosferă în care întâlnirea cu șefi de întreprinderi, în special când sunt străini, este văzută ca fiind rea.”. El a spus că întâlnirile sale cu liderii de afaceri au fost „întotdeauna oficiale” și au inclus membri ai personalului său.

El a spus: „Sunt mândru de asta. Dacă au creat locuri de muncă în Franța, sunt foarte mândru de asta și, știți ce, aș face-o din nou mâine și poimâine.”

Mai multe instituții de presă din lume, printre care și Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații  au studiat o serie de acte. În urma acestei cercetări, s-a dovedit faptul că Uber a avut parte de sprijinul unor oameni importanți din politica europeană. Pe lângă președintele francez, implicată în această poveste se mai află și Neelie Kroes, fostul comisar al Uniunii Europene pentru Agenda Digitală.

Cele aproximativ 124.000 de documente analizate, inclusiv 83.000 de emailuri şi 1.000 de stenograme ale conversaţiilor, din perioda 2013-2017, evidenţiază activităţi de lobby în valoare de 90 de milioane de dolari anual pentru a obţine susţinerea politicienilor europeni. Obiectivul final era perturbarea serviciilor clasice de taxi din Europa şi înlocuirea acestora. Documentele provin din perioada în care compania Uber era condusă de directorul general Travis Kalanick, forţat să demisioneze în 2017.