Infofinanciar > Lumea la zi > Situația la centrala nucleară de la Zaporojie devine periculoasă! ONU susține că un accident este foarte posibil
Lumea la zi

Situația la centrala nucleară de la Zaporojie devine periculoasă! ONU susține că un accident este foarte posibil

Centrala-nucleara-Zaporojie-Foto-IMPACT.ro
FOTO: impact.ro

Șeful organismului de supraveghere a energiei nucleare al ONU a avertizat sâmbătă că situația din jurul centralei nucleare Zaporojie, aflată sub control rusesc, a devenit „potențial periculoasă”, în timp ce oficialii instalați de Moscova au început să evacueze oamenii din zonele din apropiere.

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a cerut măsuri pentru a asigura funcționarea în siguranță a celei mai mari centrale nucleare din Europa, în timp ce evacuările erau în curs de desfășurare în orașul vecin Enerhodar.

Riscuri foarte reale de securitate

„Situația generală din zona din apropierea centralei nucleare din Zaporojie devine din ce în ce mai imprevizibilă și potențial periculoasă”, a declarat Grossi pe site-ul agenției.

„Sunt extrem de îngrijorat de riscurile foarte reale de securitate și siguranță nucleară cu care se confruntă centrala. Trebuie să acționăm acum pentru a preveni amenințarea unui accident nuclear grav și consecințele sale asociate pentru populație și mediu”, a adăugat oficialul ONU. Rafael Grossi a declarat că, deși personalul de operare al centralei rămâne la fața locului, condițiile pentru personal și familiile acestora sunt „din ce în ce mai tensionate”.

Guvernatorul instalat de Rusia în partea controlată de Moscova a regiunii ucrainene Zaporojie a declarat vineri că a ordonat evacuarea satelor din apropierea liniei frontului, deoarece bombardamentele s-au intensificat în zonă în ultimele zile.

Rușii au confiscat centrala nucleară

O contraofensivă ucraineană de primăvară așteptată pe scară largă împotriva forțelor rusești este considerată ca fiind probabilă în regiunea Zaporojie, din care aproximativ 80% este deținută de Moscova. Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat duminică că locuitorii sunt evacuați în direcția Berdiansk și Prymorsk, pe coasta Mării Azov, informează portalul Jerusalem Post.

Forțele rusești au confiscat centrala din Zaporojie la câteva zile după ce președintele Vladimir Putin a ordonat invazia statului vecin în februarie 2022. Schimburi de focuri au avut loc frecvent în apropierea instalației, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă. Grossi a vizitat ultima dată centrala Zaporojie, cea mai mare instalație nucleară din Europa, în luna martie, în cadrul eforturilor de a vorbi cu ambele părți pentru a obține un acord privind garanțiile care să asigure funcționarea în siguranță a centralei.

Oficialul a avertizat în repetate rânduri cu privire la pericolele operațiunilor militare din jurul centralei.,Centrala este situată în partea regiunii aflată sub control rusesc, iar mulți dintre angajații care o operează locuiesc în Enerhodar, pe malul sudic al râului Dnipro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.