Infofinanciar > Lumea la zi > Evacuările conduse de Rusia în Ucraina stârnesc valuri uriașe de panică. ONU se așteaptă la un accident nuclear grav în Zaporojie
Lumea la zi

Evacuările conduse de Rusia în Ucraina stârnesc valuri uriașe de panică. ONU se așteaptă la un accident nuclear grav în Zaporojie

zaporojie stirileprotv.ro
Sursa foto: stirileprotv.ro

Rusia a stârnit o „panică nebună” în timp ce evacuează un oraș din apropierea centralei nucleare contestate din Zaporojie, afirmă un oficial ucrainean.

Rusia le-a cerut oamenilor să părăsească 18 așezări din regiunea Zaporojie, inclusiv Enerhodar, în apropierea centralei, înainte de ofensiva anticipată a Kievului.

Există posibilitatea unui grav accident nuclear

Primarul ucrainean din Melitopol, Ivan Fedorov, a declarat că au existat așteptări de cinci ore, în timp ce mii de mașini plecau. Organismul de supraveghere nucleară al ONU a avertizat că ar putea avea loc un „accident nuclear grav”.

Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că situația de la centrala din Zaporojie „devine din ce în ce mai imprevizibilă și potențial periculoasă”, a declarat el.

În declarația AIEA se precizează că „în timp ce personalul de exploatare rămâne la fața locului există o îngrijorare profundă cu privire la condițiile din ce în ce mai tensionate, stresante și dificile pentru personal și familiile acestora”.

În comunicat se precizează că experții AIEA de la centrală au „primit informații potrivit cărora a început evacuarea anunțată a locuitorilor din orașul Enerhodar, aflat în apropiere – unde locuiește majoritatea personalului centralei”.

Vineri, șeful regional instalat de Rusia, Evgheni Balitski, a declarat că „în ultimele zile, inamicul a intensificat bombardamentele asupra așezărilor din apropierea liniei frontului.Prin urmare, am luat decizia de a evacua în primul rând copiii și părinții, persoanele în vârstă, persoanele cu handicap și pacienții din spitale”, a scris el pe rețelele de socializare.

AIEA a emis anterior avertismente cu privire la siguranța centralei, pe care Rusia a capturat-o în primele zile ale invaziei sale de anul trecut, după ce bombardamentele au provocat întreruperi temporare de energie electrică.

În martie, AIEA a avertizat că centrala funcționa cu generatoare diesel pentru a menține în funcțiune sistemele vitale de răcire, după ce liniile electrice au fost avariate.

Ce pregătește Rusia?

De când Rusia și-a lansat invazia în februarie 2022, numărul personalului de la centrală a scăzut, spune AIEA, „dar conducerea sitului a declarat că acesta a rămas suficient pentru funcționarea în siguranță a centralei”.

Forțele rusești ocupă o mare parte din regiunea Zaporojie, dar nu și capitala regională Zaporojie, care se află chiar la nord-est de Enerhodar, dincolo de rezervorul Dnipro.

Duminică,7 mai, statul major ucrainean a declarat că civilii au fost evacuați în orașele Berdyansk și Prymorsk, mai departe în interiorul teritoriului controlat de Rusia.

Primarul exilat din Melitopol, Ivan Fedorov, a scris pe Telegram că magazinele din zonele evacuate au rămas fără bunuri și medicamente.

El a mai spus că spitalele externează pacienții în stradă, pe fondul temerilor că alimentarea cu electricitate și apă ar putea fi suspendată dacă Ucraina atacă regiunea. Mi mult, el a afirmat că două treimi din convoaiele de evacuare, care se presupune că sunt formate din civili, erau formate din trupe rusești în retragere. BBC nu poate verifica această afirmație.

„Evacuarea parțială pe care au anunțat-o merge prea repede și există posibilitatea ca ei să se pregătească pentru provocări și (din acest motiv) să se concentreze asupra civililor”, a adăugat Fedorov.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.