Lumea la zi

Sir Jim Ratcliffe vrea să cumpere clubul de fotbal Manchester United. Miliardarul britanic este concurat de Arabia Saudită

Jim Ratcliffe
Sursa foto: Sky News

Sir Jim Ratcliffe, unul dintre cei mai bogați oameni din Marea Britanie, vrea să achiziționeze clubul de fotbal Manchester United. Familia Glazer, actualul proprietar al clubului, a anunțat în noiembrie că este dispusă îl scoată la vânzare, după 17 ani dominați de protestele fanilor și de scăderea performanțelor pe teren. Printre ofertanții cei mai serioși care s-au arătat interesați se numără și Arabia Saudită, dar și compania Apple.

INEOS, compania de produse chimice deținută de Sir Jim Ratcliffe, a anunțat recent că și-a manifestat în mod oficial interesul față de oferta făcută de familia Glazer, respectiv scoaterea la vânzare a clubului de fotbal Manchester United. „Ne-am înscris oficial în proces (de licitatție – n.r.)”, a declarat un purtător de cuvânt al INEOS.

Sir Jim Ratcliffe nu a făcut un secret din faptul că este interesat să cumpere clubul din Permier Ligure, el fiind un fan dedicat al Manchester United, pe l-a susținut de când era copil.

Miliardarul britanic în vârstă de 70 de ani s-a numărat și printre ofertanții pentru Chelsea, după ce clubul a fost scos la vânzare după începerea războiului Rusiei în Ucraina. Oferta sa, de 4,25 miliarde de lire sterline, a fost însă respinsă în cadrul procesului de vânzare ordonat de guvern atunci când Roman Abramovici a fost sancționat pentru legăturile sale cu regimul lui Vladimir Putin.

Sir Ratclife mai deține un club de fotbal

Ratcliffe nu este străin de marile investiții sportive. El deține deja echipa de ciclism INEOS Grenadiers, echipa de Ligue 1 Nice, pe care a preluat-o în 2019, și FC Lausanne-Sport, un club din Superliga elvețiană.

Miliardarul născut în Greater Manchester mai deține, de asemenea, o treime din echipa de Formula 1 Mercedes. Unul dintre piloții săi, Sir Lewis Hamilton, care îl descrie pe Ratcliffe ca fiind „parțial șef, parțial partener”, se zvonește că ar fi făcut parte din oferta lui United, după ce a fost implicat în oferta eșuată a lui Sir Martin Broughton pentru Chelsea.

Cu toate acestea, deși Hamilton, care este coproprietar al echipei NFL Denver Broncos, este interesat de investițiile în echipele sportive, în prezent nu este activ în cadrul ofertei.

Concurență serioasă din Arabia Saudită

Ministrul sportului din Arabia Saudită, Prințul Abdulaziz bin Turki Al-Faisal, a declarat recent că i-ar plăcea să-l vadă pe Cristiano Ronaldo jucând în campionatul țării sale și că susține potențiale investiții saudite în Manchester United și Liverpool.

La fel ca Ratcliffe, ministrul sportului din Arabia Saudită, Prințul Abdulaziz bin Turki Al-Faisal, a confirmat anterior intențiile țării sale de a prelua Manchester United – evaluată la aproximativ 5 miliarde de lire sterline.

Și gigantul tehnologic Apple a fost interesat de ofertă, dar și multimiliardarul Elon Musk.

S-ar putea însă ca familia Glaser, actualul proprietar al clubului din Premier Ligue, să prefere un conațional, mai ales după ce s-a întâmplat cu Chelsea. „Sir Jim Ratcliffe a spus întotdeauna clar că vrea să cumpere un club din Premier League. În urmă cu câțiva ani a declarat că în opina sa cluburile din Premier League sunt supraevaluate, motiv pentru care s-a dus și a cumpărat Nice pentru 100 de milioane de euro. A spus atunci că nu va cheltui miliarde de lire sterline pentru un club din Premier League, dar atitudinea sa s-a schimbat în ultimii ani”, a explicat reporter Kaveh Solhekol, de la Sky Sports News.