Lumea la zi

Elon Musk renunță la Tesla pentru Manchester United? Miliardarul a anunțat cumpărarea clubului de fotbal 

Musk Sursa foto Himal Sanchar
Sursa foto: Himal Sanchar

După ce s-a făcut cunoscut în industria auto, dar și în cea spațială, Elon Musk vrea să intre pe piața fotbalului. Acesta a anunțat că vrea să cumpere clubul englez Manchester United, fără a oferi prea multe detalii.

Anunțul a fost făcut pe Twitter, în stilul caracteristic miliardarului. Reacțiile la acest tweet au fost extrem de multe, iar cele mai multe dintre ele sunt îmbucurătoare pentru Musk.  La această postare, cel mai bogat om al planetei a strâns peste 32.000 de „like-uri” pe platformă.

Conform evaluării actuale a clubului de fotbal la bursă, această achiziție l-ar costa pe Musk cel puțin 2 miliarde de lire sterline. Totuși, această valoarea probabil nu ar fi o problemă, întrucât averea lui Musk, conform Forbes, se ridică la suma de 270 de miliarde de dolari. 

Potrivit Reuters, ceea ce este de menționat în acest caz este faptul că acțiunile clubului de fotbal au scăzut în ultimele 12 luni. Acestea sunt pe o scară ascendentă, însă, întrucât în ultima lună s-a înregistrat un câștig de 16%.

Dă Tesla pe United

Acest anunț al cumpărării a apărut după ce săptămâna trecută, miliardarul a vândut acțiuni Tesla în valoare de 6,9 miliarde de dolari. Despre acești bani s-a spus inițial că ar constitui finanțarea unei tranzacții cu Twitter, în cazul în care acesta va pierde bătălia juridică. În mai puțin de un an, cel mai bogat om de pe glob a vândut acțiuni Tesla în valoare de 32 de miliarde de dolari. Cea mai bună parte a banilor ar fi fost redirecționată spre plata unor obligațiii fiscale, dar și pentru finanțarea tranzacțiilor cu Twitter.

Musk a vrut să cumpere anterior și platforma de socializare Twitter, cu un preț de 44 de miliarde de dolari. Totuși, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Avocații lui Musk au transmis Comisiei Bursei de Valori din Statele Unite faptul că miliardarul reziliază contractul, întrucât compania „încălcă semnificativ mai multe prevederi” ale acordului de cumpărare.

Musk se răzgândește repede

„Acordul Twitter este temporar suspendat, în așteptarea detaliilor care să susțină calculul că spam-ul/conturile false reprezintă într-adevăr mai puțin de 5% dintre utilizatori”, a scris Musk pe Twitter în acel moment.

În momentul actual, familia americană Glaser deține clubul. Această achiziție a costat aproximativ 1,47 de miliarde de dolari. Și în momentul cumpărării de către Glaser au apărut diverse reacții și critici din partea suporterilor care încă speră ca echipa să fie vândută altui proprietar.

Nu se știe încă dacă Musk va cumpăra sau nu clubul de fotbal Manchester United, având în vedere istoricul său de postări pe rețeaua de socializare, care au fost bizare.

„Urmează să cumpăr Coca-Cola pentru a pune cocaina la loc”, a scris Musk pe Twitter la 27 august, la două zile după ce consiliul de administrație al Twitter a acceptat oferta sa nesolicitată – anunțată pe Twitter – de a cumpăra compania.