Infofinanciar > Info > Singurul mod în care se pot face alegeri anticipate în România! Ce ar însemna organizarea acestora
Info

Singurul mod în care se pot face alegeri anticipate în România! Ce ar însemna organizarea acestora

alegeri romania 2024 dcnews.ro
sursa foto dcnews.ro

În ultimele două săptămâni, tema alegerilor anticipate a devenit subiectul principal al mass-media. Potrivit unor surse din vârful Coaliției guvernamentale, există discuții serioase referitoare la organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen, la începutul verii. Acest lucru a fost raportat de stiripesurse.ro.

Este important de menționat că în România nu există posibilitatea declanșării alegerilor anticipate. În alte țări cu sisteme politice diferite, această atribuție îi revine președintelui, premierului sau monarhului.

În România, pentru a declanșa alegeri anticipate, ar trebui ca Parlamentul să decidă singur autodizolvarea, ceea ce este foarte improbabil. Constituția României a fost concepută pentru a oferi o mare stabilitate Parlamentului și membrilor săi, iar toate jocurile politice ar trebui să aibă loc în cadrul celor 4 ani de mandat.

În concluzie, dacă s-ar dori declanșarea alegerilor anticipate în România, senatorii și deputații ar trebui să voteze singuri scurtarea mandatului lor, ceea ce ar implica și o afectare a pensiilor de parlamentar. Totuși, este puțin probabil să se ajungă la o astfel de decizie în Parlament, iar în cazul în care s-ar ajunge, ar fi necesară o decizie a Curții Constituționale și opinia președintelui României, ceea ce ar putea dura destul de mult. Prin urmare, procedura este încă neclară și complicată din punct de vedere tehnic.

De se se ia în considerare posibilitatea alegerilor anticipate

În prezent, scena politică din România se caracterizează printr-o anumită stabilitate. Coaliția PNL-PSD-UDMR deține o majoritate solidă în Parlament, ceea ce permite guvernului să treacă fără probleme orice propunere. În ceea ce privește intențiile de vot, PSD se situează pe primul loc, cu scoruri între 33-35%, în timp ce PNL urmează cu 21-24%. AUR ocupă locul trei cu scoruri cuprinse între 14-18%, iar USR se plasează între 7-9%. UDMR are un scor de aproximativ 4-5%, în timp ce PMP se situează între 4-6%. Celelalte partide se află într-o zonă mai puțin importantă a spectrului politic, cu scoruri între 2-4%, cum ar fi PUSL, ALDE, Pro Romania, PER, dar există și partide mai mici precum SOS (Șoșoacă), REPER și altele.

Situația politică din România poate fi influențată de mulți factori, iar aceste sondaje sunt doar o imagine de moment. Schimbările de lideri sau evenimentele externe pot avea un impact semnificativ asupra opiniei publice și a preferințelor electoratului. În plus, partidele mai mici pot reuși să câștige încrederea alegătorilor prin abordarea unor subiecte importante și prin prezentarea unor soluții eficiente.

Cine vrea alegeri anticipate

Potrivit sursei citate de stiripesurse.ro, există un conflict de opinii între PNL și PSD în ceea ce privește inițiativa alegerilor anticipate. Potrivit liberalilor, ideea ar fi venit din partea social-democraților, care doresc să aibă un bloc parlamentar puternic și să evite o eroziune suplimentară a guvernării. În schimb, PSD susține că inițiativa a venit din partea PNL-ului, deoarece partidul lor ar avea probleme în sondajele interne și ar fi depășit în unele zone de AUR. În orice caz, acestea sunt doar speculații și nu există o confirmare oficială a acestor afirmații.

Și în privința unui acord al președintelui Klaus Iohannis în acest sens există aceeași dualitate de opinii. PSD susține că ”președintele Klaus Iohannis nici nu vrea să audă de anticipate pentru că ar pune în pericol stabilitatea țării în actualul context internațional”, în timp ce PNL susține că ”deși inițial a strâmbat din nas, acum ne-a spus că e de acord dacă îl asigurăm că nu ne certăm și că ne iese ce vrem”.

Ce s-ar întâmpla dacă s-ar ajunge la alegeri anticipate

În situația actuală și odată cu preluarea funcției de prim-ministru de către PSD, acest partid pare să ia avantajul. De asemenea, PNL ar avea o poziție destul de bună, mai ales în contextul în care negocierile pentru formarea unei alianțe de dreapta între USR, PMP și Forța Dreptei nu progresează. AUR-ul ar putea beneficia de o creștere a susținătorilor săi, dar acest lucru ar fi posibil numai dacă ar reuși să-și construiască organizațiile locale, ceea ce pare a fi o provocare majoră. Pe de altă parte, oamenii lui Simion și Târziu ar putea avea un avantaj, întrucât partidul senatorului Diana Șoșoacă, SOS, a câștigat în popularitate și poate fi un factor care să contribuie la creșterea scorului AUR.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.