Infofinanciar > Lumea la zi > Comisia Europeană i-a dat peste nas Laurei Codruța Kovesi! Șefa Parchetului European s-a plâns în presa internațională
Lumea la zi

Comisia Europeană i-a dat peste nas Laurei Codruța Kovesi! Șefa Parchetului European s-a plâns în presa internațională

Laura Codruta Kovesi Sursa foto Kanal D
Sursa foto: Kanal D

Comisia Europeană a negat, vineri, că ar avea probleme de colaborare cu Parchetul European (EPPO), după ce șefa acestuia a reclamat lipsa de cooperare din partea instituțiilor Uniunii Europene într-un interviu în Politico.

Acuzațiile aduse UE

În contextul pandemiei COVID-19, Uniunea Europeană a lansat un program de achiziționare de vaccinuri pentru statele membre. Acest program a fost criticat pentru problemele de logistică și de aprovizionare, iar instituțiile UE  au fost acuzate că au gestionat deficitar achiziționarea vaccinurilor. Ca urmare, EPPO a lansat o investigație cu privire la modul în care UE a gestionat achiziționarea vaccinurilor.

Parchetul European (EPPO) a fost înființat în 2017 și are responsabilitatea de a ancheta și de a aduce în fața justiției infracțiunile care afectează bugetul Uniunii Europene. În calitate de procuror-șef european, Laura Codruța Kövesi este responsabilă pentru conducerea biroului și coordonarea anchetelor în toate statele membre ale UE. Printre alte responsabilități, biroul lui Kövesi trebuie să gestioneze și să coordoneze informațiile primite de la instituțiile UE în legătură cu anchetele care implică fondurile UE.

Lipsa cooperării dintre EPPO și executivul comunitar

Procurorul-șef european Laura Codruța Kövesi criticase lipsa de informații din partea serviciilor executivului comunitar.

Într-un interviu, procurorul-șef european Laura Codruța Kövesi a declarat că EPPO „nu a primit multe informații” de la departamentele interne ale Comisiei și că biroul său, care este responsabil de descoperirea și urmărirea penală a infracțiunilor care implică fondurile Uniunii Europene, este în curs de a stabili întâlniri bilaterale pentru a înțelege de ce.

În plus, procurorul-șef a subliniat că relația dintre EPPO și instituțiile europene ar trebui să se bazeze pe transparență și colaborare, pentru a se asigura că se poate face față infracțiunilor financiare la nivelul UE.

Kövesi s-a plâns, de asemenea, că „numărul rapoartelor pe care le-am primit de la instituțiile europene este foarte mic”, referindu-se la informări sau alerte din partea oficialilor Uniunii Europene.

Dar Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru justiție, egalitate și statul de drept, a declarat că relațiile cu EPPO sunt bune.

„Cred că, în general, putem spune că cooperăm foarte bine cu EPPO și că am depus multă muncă pentru a-l înființa și pentru a ne asigura că are o finanțare adecvată”, a declarat Wigand în timpul conferinței de presă zilnice al Comisiei.

Fără să fie întrebat, purtătorul de cuvânt a mai spus despre Comisie că nu exercită nicio influență nejustificată asupra parchetului.

„În ceea ce privește investigațiile, EPPO este, desigur, pe deplin independent”, a spus el.

Întrebată dacă EPPO a interogat-o pe președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, în cadrul investigației sale privind achiziția de vaccinuri de către UE, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Comisiei Europene, Dana Spinant, a declarat că Comisia nu are încă „nicio informație” despre ce a vizat investigația EPPO, conform politico.eu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.