Infofinanciar > Lumea la zi > Și miliardarii dau faliment! Richard Branson închide compania Virgin Orbit
Lumea la zi

Și miliardarii dau faliment! Richard Branson închide compania Virgin Orbit

Sir_Richard_Branson
Sursa foto: wikimedia

Compania miliardarului britanic Sir Richard Branson Virgin Orbit a depus cererea de faliment în SUA după ce nu a reușit să obțină noi investiții.

Compania de lansare de sateliți și-a încetat operațiunile în urmă cu câteva săptămâni, dar speră să găsească un cumpărător pentru afacere. La începutul acestui an, o rachetă Virgin Orbit nu a reușit să finalizeze prima sa lansare de satelit de pe teritoriul britanic.

Virgin Orb, cu sediul în California, a anunțat săptămâna trecută că va reduce 85% din forța sa de muncă de 750 de angajați. Șeful Virgin Orbit, Dan Hart, a declarat că, deși compania a depus „eforturi mari” pentru a se ocupa de finanțele sale și pentru a asigura mai multe fonduri, „în cele din urmă trebuie să facem ceea ce este cel mai bine pentru afacere”.

Hart a precizat că Virgin Orbit se va concentra acum pe găsirea unui cumpărător pentru afacere „pentru a oferi claritate cu privire la viitorul companiei clienților, furnizorilor și angajaților săi”.

Virgin Orbit a fost înființată în 2017 și este o divizie a companiei de turism spațial Virgin Galactic a lui Sir Richard Branson. Aceasta lansează rachete de sub avioane Boeing 747 modificate pentru a trimite sateliți în spațiu.

Însă, în ianuarie, o încercare de a trimite pentru prima dată un satelit pe orbită din Marea Britanie a eșuat din cauza faptului că un filtru de combustibil al rachetei s-a desprins, ceea ce a dus la supraîncălzirea unuia dintre motoare.

Misiunea fusese prezentată ca o piatră de hotar pentru explorarea spațială din Marea Britanie. Se spera că va marca un pas important în transformarea țării într-un actor global – de la fabricarea de sateliți la construirea de rachete și crearea de noi porturi spațiale.

„Ajutor” de peste 31 milioane de dolari

Virgin Orbit, care este deținută în mare parte de Virgin Group, s-a străduit să găsească noi fonduri după eșecul rachetei britanice și a întrerupt operațiunile luna trecută pentru a economisi bani. Compania, care și-a listat acțiunile pe indicele Nasdaq din New York în 2021, avea datorii de 153,5 milioane de dolari în septembrie anul trecut.

Marți, compania a declarat că una dintre companiile sale surori – Virgin Investments – va furniza 31,6 milioane de dolari în bani noi pentru a ajuta Virgin Orbit în procesul de găsire a unui cumpărător.

În SUA, compania a solicitat ceea ce este cunoscut sub numele de capitolul 11 de protecție împotriva falimentului. Aceasta permite unei întreprinderi să continue să funcționeze și să se ocupe de problemele sale financiare, oferind în același timp protecție împotriva creditorilor săi cărora le datorează bani.

Un grup exclusivist de afaceriști spațiali

Sir Richard Branson face parte dintr-un grup foarte restrâns de miliardari care și-au extins imperiile de afaceri în domeniul lansării de sateliți și în încercările de a fi pionierul călătoriilor spațiale comerciale. Printre aceștia se mai numără Jeff Bezos, fondatorul retailerului online Amazon, precum și proprietarul și patronul Twitter, Elon Musk.

Richard Branson și Virgin Group au investit peste 1 miliard de dolari în această afacere, în încercarea de a lansa sateliți prin intermediul Virgin Orbit, dar și de a dezvolta „avioane spațiale” reutilizabile pentru a duce turiștii în scurte călătorii în spațiul suborbital.

Virgin Galactic a început deja să vândă bilete de 250.000 de dolari pentru aceste călătorii, iar celebrități precum starul pop Justin Bieber s-au înscris, conform BBC.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.