Infofinanciar > Lumea la zi > Și… cât vă costă o zi de război? Sutele de milioane de dolari pe care Rusia le plătește zilnic pentru a menține asaltul din Ucraina
Lumea la zi

Și… cât vă costă o zi de război? Sutele de milioane de dolari pe care Rusia le plătește zilnic pentru a menține asaltul din Ucraina

bani pentru razboi - sursa foto - playtech.ro
Sursa foto - playtech.ro

Cu cât războiul cu Ucraina va dura mai mult, cu atât Rusia va resimți tot mai mult loviturile de natură economică pe care asalturile lor le provoacă. Este deja a treia lună de invazie și Kremlinul cheltuiește într-o zi sute de milioane de dolari, conform specialiștilor.

Cheltuielile zilnice de război

Mai precis, potrivit revistei americane Sporef, rușii dau zilnic în jur de 900 de milioane de dolari pentru cheltuielile cauzate de război. Estimările arată că sunt mai mulți factori care conduc la aceste sume extrem de mari. Printre cauze regăsim: furnizarea de muniție; plata soldaților ruși și reparațiile echipamentului militar care a fost deteriorat sau pierdut.

Totodată, rușii trebuie să dea bani și pentru miile de rachete de croazieră, dar și pentru alte urme cu un cost ridicat, de care armata de la Moscova s-a folosit de la începutul războiului. Cei de la News Week scriu că acele „arme scumpe” costă circa 1,5 milioane de dolari pe bucată.

Sumele cheltuite pe război nu se calculează atunci când este vorba despre loviturile financiare pe care Rusia le-a încasat în urma sancțiunilor economice ca urmare a invaziei din Ucraina. Mai mult, Casa Albă spune că este posibil ca sancțiunile să rămână în vigoare chiar și în cazul în care Rusia își va retrage armata.

Contribuția Ucrainei la suferința Rusiei

Ca un „bonus”, în luna aprilie, Ucraina a reușit să „scufunde” următaorele lucruri: un cruciștor de rachete rusesc și o navă amiral din marină și ambarcațiunea militară „Moscova”. Conform celor de la Forbes Ucraina, aceste lovituri au cazut Rusiei pierderi în cuantum de aproximativ 750 de milioane de dolari. Tot în aceeași lună, publicația a afirmat că armata ucraineană a distrus și peste 5.000 de piese din echipamentul militar rusesc de când a început conflicul, nava de război „Moscova” fiind cea mai scumpă țintă.

Deși cei mai mulți observatori credeau cu tărie că Rusia va obține în scurt timp o victorie în fața Ucrainei, dat fiind faptul că sunt superiori din punct de vedere militar, Kremlinul nu a concretizat prea mult acest aspect. Armata de la Moscova nu a reușit să controleze Kievul, dar au luptat în alte orașe importante din țară.

Secretarul de presă al Pentragonului, John Kirby, spune că Ucraina a opus o rezistență puternică în fața tuturor mișcărilor pe care armata rusă le-a făcut. Tot a el spune și că : „ Tot ce pot să va spun este că rușii nu au făcut genul de progres în Donbas și în sud pe care credem că și-au dorit să îl facă. Credem că au întârziere.”.

Rusia nu are parte doar de pierderi de natură financiară, se confruntă și cu un număr însemnat de oameni care au murit. Totuși, Kremlinul nu a dorit să publice statisticile despre victimele militare.

Conform Civitta, o companie de consultanță, pierderile directe de război au „golit” statul rus de aproape 7 miliarde de dolari.