Infofinanciar > Lumea la zi > Și bogații plâng câteodată. Corupția s-a normalizat în Caraibe
Lumea la zi

Și bogații plâng câteodată. Corupția s-a normalizat în Caraibe

Saint Martin, Portul Fort Louis, Sursa foto: dreamstime.com
Saint Martin, Portul Fort Louis, Sursa foto: dreamstime.com

Când Transparency International a publicat la sfârșitul lunii ianuarie indicele de percepție a corupției (IPC) 2022, s-a scris mult despre unele dintre țările bogate care au înregistrat scăderi semnificative ale scorurilor. Austria, Canada și Luxemburg s-au numărat printre cele care au scăzut, în timp ce Regatul Unit a alunecat pe cea mai proastă poziție din istorie în acest indice, coborând de la un scor ridicat de 82 în 2017 la 73 în 2022.

Accentul se pune adesea pe țările bogate atunci când vine vorba de inițiative privind corupția, dar situația este atât de adânc înrădăcinată în aceste insule încât necesită o mai mare atenție. Inițiativele privind corupția la nivel mondial par să se fi eșuat, deoarece țările percepute ca fiind cele mai puțin corupte au înregistrat puține sau chiar nicio îmbunătățire, așa cum s-a văzut în cazul Germaniei, Franței și Elveției.

Cei mai bogați oameni ai planetei

Între timp, în Caraibe, nu s-a spus și nu s-a făcut nimic în legătură cu situația acestor țări care se află în eșaloanele inferioare ale IPC. Regiunea Caraibelor se întinde din Bahamas până în Trinidad și Tobago și se poate spune că include țările care nu sunt insulare, de la Belize la Guyana, Surinam și Guyana Franceză. În această regiune locuiesc unii dintre cei mai bogați politicieni din lume. Totuși, postările mereu populare de pe rețelele de socializare despre cei mai bogați sau cei mai bine plătiți din regiune tind să ignore majoritatea politicienilor milionari și miliardari din Trinidad și Tobago și din alte insule.

Este interesant de văzut valoarea netă a acestor politicieni și șocant faptul că unii dintre ei aveau o avere medie, devenind milionari sau miliardari doar de când au preluat mandatul. Între timp, cetățenii care i-au votat la putere au devenit mai săraci, mai lipsiți de putere și mai privați de drepturi.

Unii au făcut-o în mod legitim, ca profesioniști în alte domenii. Alții au profitat ca politicieni, folosind informații privilegiate și primind contracte prin intermediari, cum ar fi soții, prieteni și colegi, iar unii prin comisioane și mită.

Cazuri în desfășurare

Un caz de corupție în curs de desfășurare în regiune îl implică pe Michael Misick, premierul din Turks și Caicos, un teritoriu britanic de peste mări. Misick a demisionat în 2009, când o comisie britanică a constatat o probabilitate ridicată de corupție sistemică în valoare de 75 de milioane de lire sterline în vânzarea de terenuri ale coroanei.

Misick a fugit ulterior în Brazilia, dar a fost extrădat în 2014. În ultimele cinci decenii au existat multe acuzații similare de corupție în regiune, de exemplu în Haiti. Și să nu uităm acuzațiile aduse lui Jack Warner, fost vicepreședinte al Fifa și ministru al securității naționale într-un guvern anterior din Trinidad și Tobago. Acesta se luptă încă împotriva extrădării în SUA pentru acuzații de mită și corupție.

Corupția în Caraibe nu a înregistrat nicio îmbunătățire în ultimul deceniu, deoarece se pare că suntem mulțumiți că ne-am stabilit pe ultimul loc în clasamentul IPC. În termeni de puncte, cu 100 ca scor perfect, Barbados a scăzut de la 76 în 2012 la 65 în 2022, Bahamas de la 71 la 64 și Sfânta Lucia de la 71 la un uimitor 55.

Unele insule au obținut în mod constant scoruri scăzute la IPC, în timp ce democrația continuă să se erodeze și se îndreaptă cu fermitate spre autocrație, unde elita politică și de afaceri a capturat puterea legislativă și de aplicare a legii.

Corupția, principala caracteristică a insulelor din Caraibe

Să luăm ca exemplu insulele slab clasate în Caraibe: Cuba, Jamaica, Trinidad și Tobago, Guyana, Surinam, Republica Dominicană și Haiti. Nu s-a înregistrat nicio îmbunătățire semnificativă în ultimul deceniu în niciuna dintre aceste țări, cu excepția Guyanei, care a urcat de la un scor de 28 în 2012 la 40 în 2022. Fără îndoială, descoperirea recentă a unor mari depozite de petrol ar putea să o trimită înapoi în jos, dacă această bogăție este permisă să fie exploatată de politicienii săi și de „experții în afaceri” de la vecinii săi salivanți.

Ce se întâmplă cu câinii de pază, cu activiștii sociali, cu unitățile de informații financiare, cu comisiile de integritate, cu celelalte agenții și organizații însărcinate să conducă lupta anticorupție în această regiune? Rezultatele arată că acestea nu au o influență semnificativă în crearea de schimbări.

În ultimele două decenii, Transparency International a făcut o treabă extraordinară în ceea ce privește conștientizarea problemelor globale legate de corupție. Cu toate acestea, TI însăși nu este lipsită de critici în regiunea Caraibelor, conform theguardian.com.

Berlinul, indiferent la tot ce se întâmplă

O filială din Trinidad și Tobago a fost analizată de activiștii sociali și politici, dar cu o tăcere totală din partea sediului central din Berlin. Acesta a fost un caz interesant. Un fost președinte al capitolului din Trinidad, după ce s-a retras din funcție, a acceptat un post de înalt comisar în Jamaica în septembrie 2019. Desigur, a existat o perioadă între două poziții, astfel încât nu s-a citit prea mult în acest lucru, dar a fost fostul și foarte iubitul jucător de cricket din Indiile de Vest Deryck Murray inconștient de optica și de posibila percepție în acceptarea a ceea ce poate fi perceput ca o numire politică?

O situație controversată din trecut a fost numirea lui Fern Narcis-Scope în funcția de director al Transparency International Trinidad și Tobago. Scope a fost jurist în cadrul Elections and Boundary Commission (EBC) atunci când Mișcarea Națională a Poporului (PNM) a preluat puterea în 2015. Ea a fost propulsată în funcția de ofițer-șef al alegerilor în septembrie 2017, pe fondul unei mari revolte, în special din partea ofițerului-șef adjunct al alegerilor, Lena Sahadeo, care a depus o cerere de libertate de informare pentru a înțelege de ce a fost trecută cu vederea ca succesor natural la acest post. Acest lucru a pornit de la o afirmație făcută în Senat de către un membru al opoziției, Wade Mark, care a acuzat-o pe Narcis-Scope că este rudă cu un ministru PNM. Acest lucru a fost negat de EBC.

EBC sub Narcis-Scope a fost ulterior acuzat de gerrymandering pentru a crea un avantaj nejustificat pentru PNM în 2021. Avocații lui June McKenzie, un rezident din Tobago, au acuzat-o că a încercat să mute liniile de demarcație pentru a influența alegerile din Tobago.

Narcis-Scope a negat orice abatere în legătură cu raportul comisiei și a declarat că acesta a fost în concordanță cu procedura prevăzută de lege. Transparency International a răspuns că Narcis-Scope și-a ispășit pedeapsa și că nu mai este director, deși pe site-ul său web figurează în continuare cu această funcție.

Rămâne întrebarea: sediul central al organizației din Berlin este oare indiferent la ceea ce se întâmplă în capitolele sale? Aceasta a declarat că are proceduri solide pentru revizuirea capitolelor sale, care sunt entități independente, și a adăugat, de asemenea, că Trinidad și Tobago a fost revizuită și reacreditată ultima dată în 2021.

Nepotism, fraudă, mită, comisioane

Un director al unei agenții precum Transparency International ar trebui cel puțin să fie ireproșabil de orice conflict de interese și să nu dețină poziții politice. Orice președinte al Transparency International Trinidad și Tobago ar trebui să se asigure că astfel de situații nu se mai întâmplă niciodată. Din păcate, modus operandi al majorității instituțiilor din această țară este de a păstra pur și simplu tăcerea până când binecunoscuta memorie de nouă zile a cetățenilor săi își face repede efectul; Transparency International nu pare să facă excepție.

În mod repetat, am asistat la nepotism, fraudă, mită, comisioane, conflicte de interese, sindromul ușilor rotative – toate aceste forme de corupție sunt normalizate în Caraibe, fără nicio indignare sau protest din partea cetățenilor și contribuabililor din aceste insule. Ca să nu mai vorbim de gestionarea total greșită a fondurilor publice în proiecte deșarte, de atribuirea unor contractori necalificați care au ca rezultat o infrastructură slabă, de influența corupătoare a finanțatorilor politici și de oferirea de contracte publice soțiilor, iubitelor, prietenilor și familiei.

Este într-adevăr trist, deoarece regiunea a pierdut acel titlu de „paradis” și ambiția de odinioară de a fi clasificată ca țară „dezvoltată”. Trist, de asemenea, că cetățenii complice sunt complici fără să aprecieze pe deplin acest fapt.

Un purtător de cuvânt al Transparency International a declarat că „filialele noastre naționale sunt entități independente și aderă la politicile, valorile și principiile Transparency International. Îngrijorările serioase cu privire la comportamentul necorespunzător al unui capitol sau acuzațiile de practici neetice pot fi ridicate prin două canale disponibile publicului. Preocupările pot fi comunicate direct capitolului însuși sau pot fi, de asemenea, adresate comitetului de etică al consiliului de administrație al Transparency International, contactele și îndrumările fiind disponibile pe site-ul nostru aici. În cazul în care sunt exprimate preocupări cu privire la un membru al Comitetului de etică al consiliului, persoana respectivă se va recuza din caz, iar Comitetul de etică al consiliului va proceda ca un grup de experți”

„În plus, secretariatul Transparency International are un sistem intern robust în cadrul căruia verificăm în mod regulat starea de sănătate a filialelor noastre naționale, precum și situația în ceea ce privește plângerile de integritate. Filiala din Trinidad și Tobago a fost supusă ultimei revizuiri în 2021 și a fost reacreditată, după ce a trecut cu atenție prin procesul de reacreditare”, a adăugat acesta.