Infofinanciar > Educație financiară > Sfaturi practice! Cum poți economisi eficient bani în 2023
Educație financiară

Sfaturi practice! Cum poți economisi eficient bani în 2023

Pușculiță, Sursă foto: Ziarul Faclia
Sursă foto: Ziarul Faclia

Anul 2023 va aduce un nou val de scumpiri ale produselor de pe piață, în timp ce prognozele financiare ale experților nu creionează o schimbare în bine a întregului context economic în viitorul apropiat. Astfel, pentru a ne „proteja” buzunarul, este bine să știm cum putem economisi bani.

Experții spun că este bine să ne gândim de două ori înainte dacă vrem să cumpărăm un anumit produs, pentru a fi siguri că nu aruncăm banii pe un lucru inutil, care nu-și merită prețul sau care are pe piață variante mult mai ieftine.

Mai jos sunt enumerate mai multe sfaturi, pe care, dacă le-am urma, am putea economisi în anul 2023 cel putin 4.000 de lei. Această sumă, într-o perioadă economică „măcinată” de probleme, poate face diferența dintre un trai decent și unul la limita subzistenței.

Nu mai juca la loto

Primul sfat este să nu-ți mai cumperi celebrele tichete de pe tarabele agențiilor loto. Cum șansele de a nimeri potul cel mare sunt de 1/195 de milioane, prețul plătit pentru bilete nu este rentabil.

Astfel, dacă alegem să investim 45 lei pe săptămână timp de 30 de ani, cu un câștig de 6% pe an, banii de la loto s-ar putea transforma într-un câștig de 29.553lei.

Nu-ți cumpăra garanție extinsă

Potrivit celor de la Sfatul Părinților, garanția extinsă de la distribuitori se dovedeste rareori benefică, deoarece, în multe cazuri, s-ar putea să te coste mai mult decât dacă ți-ai repara produsul singur.

De asemenea, trebuie să fim atenți dacă scrisul mic din josul paginii este scris într-o limbă străină, deoarece acolo ar putea fi trecut ceva care va anula cererea de reparare sau de înlocuire a produsului aflat in perioada de garanție extinsă.

De aceea, specialiștii ne îndeamnă să renunțăm să mai plătim pentru garanția extinsă.

Nu mai cumpăra produse de curățat

Experții spun că, în locul produselor de curățat ambalate frumos, putem opta pentru crearea propriilor produse din oțet, amoniac, bicarbonat și apă.

De pildă, putem avea o soluție de șters geamurile obținută dintr-un mix de oțet, alcool medicinal și apă.

Astfel, prin această tranziție vom economisi o grămadă de bani.

Nu mai apela la sacii de plastic

Pentru a face economii, specialiștii spun că este util ca, în locul sacilor de gunoi, să reutilizăm pungile în care am adus acasă cumpărăturile.

Astfel, nu vom mai fi nevoiți să plătim pentru sacii de plastic.

Fără creme cu factor ridicat de protecție

O altă metodă prin care ne-am păstra mai mulți bani în buzunar este renunțarea la cremele cu factor ridicat de protecție solară.

Experții spun că achiziționarea unei creme cu un factor de protecție mai mare de 45 nu-și merită banii, deoarece nu există nicio dovadă că o valoare mai ridicată aduce vreun plus de beneficiu.

De aceea, nu are rost să aruncăm zeci de lei în plus pe fereastră pentru ceva ce nu ne ajută la nimic.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.