Infofinanciar > Info > Se recalculează pensiile! Câți bani vor pierde lunar românii
Info

Se recalculează pensiile! Câți bani vor pierde lunar românii

Bani, Sursă foto: Știrea de Iași
Sursă foto: Știrea de Iași

Reforma pensiilor speciale se află în linie dreaptă, după ce proiectul a trecut de Guvern, prin OUG. Aceasta va aduce modificări în ceea ce privește statutul judecătorilor și procurorilor, dar și a renumerațiilor suplimentare încasate lunar de aceste categorii, plus cele ale piloților și foștilor funcționari publici.

Astfel, potrivit noii legi, magistrații vor putea să se pensioneze, la cerere, după ce au adunat cel puțin 25 de ani de vechime. În privința pensiei încasate lunar, aceasta va fi calculată în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate.

Dacă ne referim la piloți sau la foștii funcționari publici, pensia specială a acestora va avea ca bază de calcul media salariilor lunare brute realizate în 12 luni consecutive, din ultimii 20 respectiv 30 de ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.

În cazul tuturor categoriilor de persoane, legea spune că nicio pensie de serviciu nu va putea să depășească salariul primit în perioada activă.

În țara noastră, în prezent, figurează 9.950 de beneficiari de pensii speciale. Cei mai mulți dintre aceștia sunt magistrați.

Câți bani vor încasa categoriile vizate

a) magistrații

– 80% din media oricăror 12 luni din ultimii 10 ani

– vechime în profesie: 25 de ani

– vârsta: 65 de ani

– nicio pensie nu mai depășește salariul activ

Cea mai mare pensie medie de serviciu din această categorie de salariați a fost de 21.333 de lei.

b) piloți

– 65% din media ultimelor 12 luni de activitate

– vechime în profesie: 20 de ani

– vârsta: 52 de ani

c) foști funcționari parlamentari

– 65% din media ultimelor 12 luni de activitate

– vechime în profesie: 30 de ani

– vârsta: nu mai devreme de 65 de ani

Detalii privind noua formulă de calcul

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a oferit mai multe detalii în privința modificărilor aduse de noua reformă a pensiilor speciale, într-o intervenție la Antena 3 CNN.

În primul rând, oficialul a anunțat ce categorii de salariați vor fi afectați de noua formulă de calcul.

„Sunt cei care sunt cuprinși în cele 6 legi menționate în PNRR și în solicitarea Comisiei Europene asupra pensiilor militare. Vorbim aici de cele 2 legi din justiție și anume de statutul magistraților și de statutul personalului auxiliar din instanțele de judecată.

Vorbim de diplomați, de personal al Curții de Conturi, vorbim de funcționarii publici, parlamentari și de personalul navigant și, bineînțeles militarii”, a anunțat Budăi.

Ulterior, ministrul a enumerat procesele prin care vor trece, în urma adoptării noi reforme, pensiile speciale ale acestor categorii de persoane.

„Noi vorbim de un calcul. Principiul de bază este cel anunțat, și anume să nu mai depășească nici pensie, salariu. Vorbim într-adevăr de calcul fără a produce retroactivitate și fără a fi afectată partea de contributivitate.

Cu precizarea că nu vorbim de sistemul public de pensii. Și da, pentru cei care depășesc cu pensia dumnealor valoarea netă a veniturilor, va fi o recalculare și vor intra în plată cu noul cuantum pe viitor”, a adăugat oficialul Guvernului.

Ce se întâmplă cu pensiile militarilor

De asemenea, Budăi a vorbit și despre pensiile militarilor din țara noastră.

„Pensiile militare au prevedere în acest act normativ. Este o schimbare a modului de calcul de la cele 6 luni din ultimii 5 ani, la 12 luni din ultimii 5 ani, cu precizarea că pensiile militare îndeplineau criteriile din PNRR și că pensiile militare au avut deja 2 reforme, una în 2015 cu legea 223 și alta în 2017 cu ordonanța 57 și 59 bineînțeles, și aici inițiatorii au fost miniștri de resort.

Dumnealor au deja plafonat venitul din 2019 și schimbat modul de calcul, deci calcului este doar pentru viitor. Și nicio pensie militară nu depășește, din datele pe care le avem de la ministerele de resort, în momentul activității.

În acest proiect nu se face referire la pensionarii din sistemul public de pensii”, a conchis Budăi.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.