Infofinanciar > Info > Egiptul, cel mai mare partener al României din Orientul Mijlociu. Nicolae Ciucă: „Am depășit un miliard de dolari în comerțul bilateral”
Info

Egiptul, cel mai mare partener al României din Orientul Mijlociu. Nicolae Ciucă: „Am depășit un miliard de dolari în comerțul bilateral”

Nicolae Ciucă Sursa foto Ecopolitic
Sursa foto: Ecopolitic

Nicolae Ciucă, premierul României a fost zilele acestea într-o vizită în Egipt. În cadrul discursului său, oficialul a menționat faptul că statul din Orientul Mijlociu este primul partener comercial din această zonă. De asemenea, acesta a spus că s-a depășit suma de un miliard de dolari în ceea ce privește comerțul bilateral.

Premierul a spus că dorește consolidarea cooperării economice, dar și extinderea acesteia „de exemplu, în coridoarele de transport maritim prin legăturile dintre Portul Constanța și Portul Alexandria”.

Comerț bilateral de un miliard de dolari

„În același timp, putem colabora pentru a căuta împreună terţe pieţe în regiunea Orientului Mijlociu sau pe continentul african, pentru că cine ştie mai bine decât voi, egiptenii, cum să configuraţi noi rute comerciale? De ce să nu profităm mai mult de poziţiile noastre geostrategice, de know-how-ul pe care îl avem împreună pentru a deschide noi pieţe pentru companiile noastre în Africa şi Orientul Mijlociu sau în Europa şi în imediata vecinătate?”, a declarat acesta.

Nicolae Ciucă a transmis faptul că se pot găsi mai multe domenii de cooperare și dezvoltare economică între cele două state, România și Egipt.

„Putem găsi domenii largi de cooperare şi dezvoltare economică în alte domenii primare, cum ar fi comerţul şi industria, inclusiv cele legate de apărare, agricultură şi minerale, construcţii şi infrastructură, transportul şi gestionarea apei, conservarea biodiversităţii, IT&C şi tehnologii inovatoare. Oferta noastră este dublată de cifre dintre cele mai promiţătoare: am depăşit 1 miliard de dolari în comerţul bilateral, iar astăzi afirm cu bucurie şi cu certitudine că Egiptul este primul partener al României în Orientul Mijlociu şi pe continentul african, în ansamblul său”, a declarat acesta în cadrul conferinței din Egipt.

Relațiile româno-egiptene în dezvoltare

Se pare că nici istoria nu a fost uitată de către premierul României. Acesta a spus că relațiile dintre România și Egipt sunt mai strânse ca niciodată atât din punct de vedere politic, dar și economic, conform adevarul.ro.

„România şi-a consolidat economia, care a crescut de 8 ori în ultimii 20 de ani. În ciuda provocărilor cu care ne confruntăm, investițiile masive ale guvernului şi ale sectorului privat, care au atins aproape 30 de miliarde de euro anul trecut, au generat unele dintre cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană. Peste 11 miliarde de euro din fonduri europene, au impulsionat ritmul de dezvoltare a infrastructurii şi au deschis noi oportunităţi de afaceri. Ritmul dezvoltării noastre este alert şi suntem pregătiţi să ne bucurăm, împreună cu partenerii noştri, de aceste beneficii economice”,

Nicolae Ciucă a transmis faptul că cest este un moment oportun pentru o cooperare economică mai avansată.

„O spun cu certitudine: acum este momentul ca acestea să se transforme în cooperare economică avansată şi în contacte extinse de la individ la individ. Prezenţa mea la acest Forum, care reuneşte un număr important de companii, ilustrează perfect această dorinţă. Faptul că aceste companii activează în cele mai diverse sectoare, de la infrastructura energetică critică la petrol şi gaze, de la producţia de electricitate la energia regenerabilă, de la gazul lichefiat la energia nucleară, este încă o dovadă incontestabilă a colaborării noastre extinse”, a declarat acesta în Egipt.