Infofinanciar > Lumea la zi > Serghei Lavrov, turneu diplomatic prin America Latină. Ministrul rus de Externe, discuții cu oficialii cubanezi despre parteneriate strategice
Lumea la zi

Serghei Lavrov, turneu diplomatic prin America Latină. Ministrul rus de Externe, discuții cu oficialii cubanezi despre parteneriate strategice

Serghei Lavrov, sursa foto the economic times
sursa foto the economic times

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va vizita joi Cuba, ultima etapă a turneului său în America Latină. Ministrul a sosit miercuri la Havana din Nicaragua. Înainte de această destinație, el a vizitat Brazilia și Venezuela.

În Havana, înaltul diplomat rus se va întâlni cu omologul său cubanez, Bruno Rodriguez Parrilla, pentru a discuta un spectru larg de probleme legate de dezvoltarea cooperării dintre cele două țări, precum și tensiuni regionale și internaționale. În afară de această întâlnire, ministrul rus va purta discuții cu preşedintele cubanez, Miguel Diaz-Canel.

Rusia și Cuba, prietenie de lungă durată

În martie, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolay Patrushev, a vizitat Cuba. El a fost primit de președintele Miguel Diaz-Canel și de fostul lider al țării, Raul Castro. De asemenea, el a purtat discuții cu ministrul cubanez de Interne, Lazaro Alberto Alvarez Casas. Într-un interviu cu presa latină înaintea vizitei, Lavrov a menționat că relațiile Moscovei cu Havana pot fi descrise ca fiind un parteneriat strategic. „Dar acestea sunt cuvinte reci și dure. Relațiile sunt mai profunde, sunt înrădăcinate în legăturile umane, în simpatiile dintre popoarele noastre unul față de celălalt. În mod natural, ele se vor dezvolta în continuare”, a subliniat ministrul rus de externe.

Cele două țări întrețin contacte politice regulate, inclusiv la nivel înalt. Astfel, președintele cubanez, Diaz-Canel, a vizitat Moscova în noiembrie 2022. El s-a întâlnit cu președintele rus, Vladimir Putin, a ținut un discurs în Duma de Stat a Rusiei, sau camera inferioară a Parlamentului, și a participat la ceremonia de dezvelire a unui monument dedicat liderului revoluționar cubanez Fidel Castro la Moscova. Președintele cubanez a fost însoțit de ministrul de Externe al țării sale. În noiembrie-decembrie 2022, președintele parlamentului cubanez, Juan Esteban Lazo Hernandez, a efectuat o vizită în Rusia. Acesta a purtat discuții cu Lavrov și cu alți oficiali ruși. Atunci, părțile au reiterat nivelul ridicat de cooperare bilaterală, iar reprezentanții cubanezi au apreciat foarte mult sprijinul Rusiei în condamnarea campaniei anticubaneze a Statelor Unite.

Cuba este partenerul Rusiei pe arena globală și, alături de Rusia, este membră a „Grupului de prieteni pentru apărarea Cartei Națiunilor Unite”. Havana a condamnat în repetate rânduri politica de sancțiuni unilaterale a Occidentului și și-a exprimat sprijinul pentru declarațiile părții ruse privind inadmisibilitatea extinderii în continuare a NATO mai aproape de granița rusă. Ca și Rusia, Cuba se află sub sancțiunea economică a Washingtonului, dar cele două țări dezvoltă cooperarea, în ciuda restricțiilor nelegitime. „Rusia și Cuba au elaborat mecanisme și capacități pentru a obține rezultate, indiferent de măsurile restrictive ale Occidentului. Astăzi, noi, împreună cu toți prietenii și partenerii noștri, lucrăm la noi abordări pentru stabilirea unor lanțuri logistice, finanțări, tranzacții bancare care să nu depindă de capriciile Statelor Unite”, a subliniat Serghei Lavrov.

Provocările existente și dezvoltarea alianței în mai multe domenii

Așadar, în timpul vizitei la Havana, ministrul rus în vizită este așteptat să discute despre coordonarea abordărilor față de provocările geopolitice existente și despre dezvoltarea cooperării în formate multilaterale. Rusia și Cuba cooperează în mod activ în domeniul comercial și economic. Cele două țări au înființat o comisie interguvernamentală corespunzătoare și au adoptat o listă de proiecte bilaterale prioritare de top până în 2030. În noiembrie 2022, părțile au discutat despre asistența Rusiei în modernizarea uzinei metalurgice cubaneze Antillana de Acero, livrări de motoare și vagoane de cale ferată de producție rusească. Partea cubaneză este, de asemenea, interesată de îngrășăminte și grâu rusesc. În afară de aceasta, cele două țări cooperează în domeniul învățământului superior.

Un domeniu important de cooperare este turismul. Cuba dorește să primească mai mulți turiști ruși. Astfel, partea cubaneză a declarat în repetate rânduri că dorește să asigure mijloace de plată convenabile pentru turiștii ruși. În martie, o serie de bănci din capitala cubaneză au început să accepte cardurile rusești Mir. Ambasadorul cubanez în Rusia, Julio Antonio Garmendia Pena, a declarat că speră ca rușii să poată folosi cardurile rusești Mir în restaurantele și magazinele cubaneze încă din această vară, conform Tass .