Infofinanciar > Lumea la zi > Serghei Lavrov acuză: „Occidentul a vrut să deschidă al doilea front în Republica Moldova!”
Lumea la zi

Serghei Lavrov acuză: „Occidentul a vrut să deschidă al doilea front în Republica Moldova!”

Serghei Lavrov - sursa foto - agora.md
sursa foto - agora.md

Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a lansat recent noi acuzații la adresa aliaților occidentali ai Ucrainei, susținând că aceștia au încercat să deschidă un nou front cu Rusia folosindu-se de Republica Moldova și Georgia.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a făcut declarațiile referitoare la cele două țări în cadrul unei conferințe de presă desfășurate după reuniunea miniștrilor de Externe ai CSI, care a avut loc recent la Samarkand, Uzbekistan.

Șeful diplomației ruse susține că există date care demonstrează că Occidentul vrea să deschidă un nou front în Republica Moldova

„Au existat rapoarte că ei (aliații ocidentali ai Ucrainei – nr) încercau să deschidă un al doilea front în Republica Moldova. Și felul în care Occidentul tratează o conducere sau alta a fost demonstrat clar când au existat proteste în Republica Moldova împotriva liniei pro-occidentale alese de președinte și Guvern, împotriva ignorării intereselor dezvoltării economice. Iar Occidentul a calificat acest lucru ca o încercare de a răsturna puterea legitimă”, a precizat ministrul Serghei Lavrov.

Rusia veghează

Șeful diplomației ruse a mai explicat că Occidentul încearcă să se folosească de Georgia și de contingentul militar al Poloniei de la granița cu Belarus.

„Combinația acestor factori nu permite nimănui să se relaxeze. Noi nu ne relaxăm, vedem toate acestea și luăm totul în considerare în planificarea noastră – atât în relațiile politico-militare, diplomatice, cât și în alte relații”, a subliniat ministrul, care a mai precizat că Federația Rusă a are dovezi clare al încercărilor de a implica conducerea Georgiei în crearea unui „al doilea front”, dar autoritățile țării au dat dovadă de responsabilitate și au renunțat la astfel de acțiuni. „În Georgia au avut loc proteste împotriva unui proiect de lege absolut clar, înțeles, potrivit căruia, dacă primești bani din străinătate și ești angajat într-o activitate socio-politică, fii bun și anunță de unde provin banii”, a afirmat Serghei Lavrov, citat de noi.md.

Ucraina este de vină!

La sfârșitul lunii trecute, ministrul rus de Externe a lansat un nou atac la adresa Chișinăului, acuzând apropierea acestuia de Ucraina: „Conducerea ucraineană joacă un rol foarte negativ, subversiv, deoarece a luat fără echivoc partea Chişinăului şi susţine în toate modurile posibile aspiraţiile belicoase ale acestuia, aspiraţii distructive faţă de Transnistria, încălcând statutul său de mediator în formatul de negocieri «5+2»”.

Lavrov a declarat în cadrul unui interviu acordat agenției TASS că Ucraina își consolidează poziția la graniţa cu Transnistria, „arătându-se gata să se amestece în situaţia de acolo, inclusiv militar”. Ministrul rus a corelat acest lucru cu relația strânsă dintre Chișinău și Kiev: „Dacă vorbim, în general, despre situaţia din Transnistria, aceasta s-a degradat ca urmare a politicii pe care guvernul moldovean, condus de preşedinta Sandu, a decis să o urmeze. Această politică este vădit antirusă, antitransnistreană, dacă vreţi.”

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.