Infofinanciar > Vocile afacerilor > Serghei Bulgac, CEO Grupul Digi, despre exit-ul din Ungaria: „Nu a fost dorința noastră, nu a fost opțiunea noastră”
Vocile afacerilor

Serghei Bulgac, CEO Grupul Digi, despre exit-ul din Ungaria: „Nu a fost dorința noastră, nu a fost opțiunea noastră”

Serghei Bulgac, CEO Grupul Digi
Serghei Bulgac, CEO Grupul Digi

În primele nouă luni ale anului 2022 Grupul Digi a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 20% față de aceeași perioadă a anului anterior, a transmis Serghei Bulgac, CEO. Reprezentanții companiei au vorbit despre planurile grupului la nivel european și realizările înregistrate până la momentul actual.

„În 2022 prin creștere organică am putut să înlocuim complet vânzarea unei țări, Ungaria. A fost un an bun, în care clienții ne-au susținut în ambele piețe principale pe care le avem, Spania și România”, a transmis Serghei Bulgac, CEO-ul Grupului Digi. Conform spuselor sale, compania a pierdut în jur de 1,1 milioane de clienți după ce și-a făcut exit-ul din Ungaria, o tranzacție de 625 de milioane de euro, bani pe care Digi îi folosește în prezent în investiții în infrastructură.

La nivel european grupul a ajuns la peste 20 de milioane de servicii oferite, cele mai importante fiind serviciile de telefonie mobilă, unde are 8,7 milioane de clienți. „Majoritatea utilizatorilor noștri sunt de telefonie mobilă, 4,7 milioane în România și 3,7 milioane în Spania”, piețele principale ale companiei, spune CEO-ul.

Venituri în creștere, dar abonamentele nu s-au scumpit

„Rezultatul final sau cifra de afaceri este rezultatul a doi factori: numărul de utilizatori și preț. Numărul de utilizatori a crescut în România și Spania. În România în 12 luni finalizate la 30 septembrie 2022 am crescut cu peste 700.000 utilizatori telefonie mobilă, cu 300.000 utilizatori de televiziune și cu 400.000 numărul de utilizatori internet fix. În Spania am crescut cu 800.000 numărul de utilizatori serviciu mobil și o creștere de 400.000 la internet”, a explicat Serghei Bulgac cum compania și-a majorat veniturile într-un an în care nu și-a majorat tarifele față de clienți, în contextul în care alți operatori au anunțat creșteri de preț. Serghei Bulgac a spus că speră ca abonamentele Digi să nu se scumpească în 2023.

Până la momentul actual cel mai puternic jucător de telecom românesc a realizat investiții de peste 4 miliarde de euro, dintre care 2,5 miliarde în ultimii 10 ani. Doar pentru perioada ianuarie – septembrie 2022, bugetul de investiții a crescut cu 21%, ajungând la 404 milioane de euro. Cifra se va apropia spre sfârșitul anului de cea din 2021, 560 milioane de euro, spunea Serghei Bulgac.

„Provocările anului au fost pandemia, războiul și efectele asupra crizei energetice, inflația. Am reușit să obținem rezultate impresionante și facem toate eforturile ca în continuare să ne păstrăm ritmul de dezvoltare și creștere. Vrem să fim aproape de clienții noștri ca și ei să beneficieze de această creștere”, a declarat CEO-ul.

Expansiunea la nivel european

Compania urmează să deschidă pe viitor și următoarele două piețe externe: Portugalia, unde are licențe din anul 2021, și Belgia, unde licența a fost câștigată în vara acestui an. „Tarifele erau mari, oferta de servicii era săracă și s-a oferit un pachet de nou intrat (în piață n.r.) pe care l-am câștigat”, explica Valentin Popoviciu, vicepreședinte al Grupului.

Despre plecarea din Ungaria, CEO-ul a precizat, scurt, faptul că „nu a fost dorința noastră, nu a fost opțiunea noastră”. Compania derulează o politică de investiții pe termen lung, lucru ce nu a fost posibil în Ungaria din cauza „conjucturii politice, social-economice”.

„Nu a fost dorința noastră, nu a fost opțiunea noastră. Suntem investitori de lungă durată, dar conjunctura politică, social-economică din Ungaria, cât și oportunitățile noastre de a crește în România, Spania, Portugalia, Belgia, toate acestea ne indică faptul că exit-ul a fost oportun. Intenția noastră principală este să reinvestim acei bani (cele 625 milioane de euro n.r.). Suntem mulțumitori colegilor, iar în mai puțin de un an am reușit să completăm lipsa unei țări prin creșteri organice”, spunea Serghei Bulgac.

Strategia celui mai puternic grup de telecomunicații din România se rezumă la investiții în infrastructură pe termen lung și după lansarea serviciilor pe piață. CEO-ul a explicat că în prezent Digi construiește infrastructură în Portugalia, o să urmeze demararea lucrărilor și în Belgia, iar după ce va avea o acoperire satisfăcătoare, își va lansa serviciile pe piață.

„Noi, Digi, suntem un dezvoltator de infrastructură. Am ajuns să cablăm cu fibră optică peste 90% din gospodăriile din țara asta”, spunea CEO-ul. Totodată, întrebat dacă se interesează de achiziția unui alt operator care are infrastructură dezvoltată în Portugalia sau Belgia, Serghei Bulgac a spus că „Chiar dacă M&A nu este strategia principală sau direcția principală, tot timpul suntem deschiși la oportunități”. Compania, prin vocea CEO-ului, nu vede întoarcerea pe piața din Ungaria în viitor.

„În Belgia suntem într-un stadiu incipient, suntem în etapa în care ne definitivăm planurile, vom construi rețea proprie. În Portugalia suntem în etapa de a construi rețea, când ajungem la o acoperire destul de mare vom da drumul la servicii acolo”, explica Valentin Popoviciu, vicepreședinte Grupul Digi.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.