Infofinanciar > Lumea la zi > Ungaria a înghețat active rusești de 870 milioane de euro! Statul maghiar continuă să găzduiască diplomați ruși
Lumea la zi

Ungaria a înghețat active rusești de 870 milioane de euro! Statul maghiar continuă să găzduiască diplomați ruși

rusia-ungaria sursa capital
sursa: capital

Ungaria a înghețat active rusești în valoare de 870 de milioane de euro, de la 25 noiembrie, potrivit unui sumar recent al Comisiei Europene, potrivit cotidianului maghiar Nepszava. 

Chiar și după ridicatele standarde europene, aceasta este o sumă destul de semnificativă, mai ales că, înainte de raportarea din noiembrie, statul maghiar declarase la Bruxelles confiscarea a doar 3.000 de euro din acțiuni rusești, ceea ce părea o sumă ridicol de mică, comparativ cu alte state din UE.  

Sumele confiscate în acțiuni rusești ale statelor UE 

De exemplu, conform unui tabel realizat recent, 2,3 miliarde de euro au fost confiscați în Italia, suma de 2,2 miliarde de euro au fost luați în Germania și aproape 1,8 miliarde de euro confiscați în Austria de către autoritățile locale de la acțiuni rusești și chiar și belaruse.  

Pe de-o altă parte, statele cu cele mai puține sume confiscate sunt Bulgaria, cu 11,3 milioane de euro, Republica Cehă, unde s-au confiscat 10,8 milioane de euro și Slovacia, cu suma de 4,9 milioane de euro înghețați din acțiuni rusești. 

Valoarea totală a activelor private rusești înghețate până în prezent în statele membre ale UE este de aproximativ 19 miliarde de euro. Suma exactă a bunurilor statului rus confiscate nu este cunoscută. 

Banii confiscați de UE vor fi dăruiți Ucrainei 

Până în prezent, Uniunea Europeană a impus măsuri penale împotriva a 1.241 de persoane și 118 entități, inclusiv înghețarea activelor și interdicții de călătorie, ca urmare a războiului împotriva Ucrainei. Printre aceștia se numără politicieni, soldați, oameni de afaceri și oligarhi, precum și propagandiști ai Kremlinului. Statele membre sunt obligate să înghețe bunurile celor de pe listă și să trimită un raport Comisiei Europene, care le încurajează să accelereze înghețarea activelor și să actualizeze periodic baza de date comună. 

Instituțiile UE lucrează în prezent la crearea posibilității de a utiliza activele înghețate pentru a reconstrui Ucraina. De asemenea, aceștia doresc să transforme încălcarea sancțiunilor într-o infracțiune penală, ceea ce ar permite confiscarea activelor și în cazurile în care proprietarul încearcă să transfere sau să ascundă acțiunile în societăți off-shore. 

Statul maghiar a găzduit și a protejat afacerile rusești 

Din cauza bine-știutului suport pro-rus al guvernului lui Viktor Orban, mulți ruși cu acțiuni și afaceri în Ungaria au fost protejați până acum de statul maghiar. De aici vine și suma inițială de confiscări în valoare de 3.000 de euro, o sumă complet nesimnificativă. Patriarhul Kirill, spre exemplu, nu se află pe lista de sancțiuni, datorită unui veto al guvernului Orban. Totodată, pe lista de sancțiuni se află indivizi precum Serghei Narîșkin, fost ofițer KGB, în prezent director al serviciilor de informații externe din Rusia. 

Pe lista de sancțiuni se află și o persoană cu legături în Ungaria, potrivit lui Átlátszó. Vladimir Blocky a fost adăugat pe listă la 1 martie, deoarece a votat „da”, în calitate de membru al Dumei de Stat a Rusiei (un fel de Camera Deputaților de la noi), pentru recunoașterea independenței regiunilor ucrainene anexate. Anterior, potrivit unui articol din portalul de investigații Direkt36, acesta a obținut un permis de ședere permanentă în Ungaria prin intermediul programului de obligațiuni de relocare. De asemenea, Blocky a recunoscut telefonic jurnalistului de la Novaya Gazeta că a cumpărat obligațiunile, spunând că a obținut documentele cu ajutorul Sberbank și al unei firme de avocatură din Ungaria. 

În plus, premierul Ungariei a declarat anterior că expulzarea diplomaților ruși este un joc politic la care nu dorește să ia parte. Cuvintele lui Orban sunt confirmate de numărul tot mai mare de diplomați ruși din Ungaria. Numărul acestora a crescut cu aproape o treime, adică 30%, într-un an, în timp ce invazia Ucrainei a determinat majoritatea țărilor UE să expulzeze tot mai des diplomați ruși, potrivit unui sondaj realizat de Szabolcs Panyi, jurnalist la Direkt36, informează Nepszava.