Infofinanciar > Lumea la zi > Variola maimuței instaurează din nou carantina în Europa! Prima țară din UE care izolează bolnavii
Lumea la zi

Variola maimuței instaurează din nou carantina în Europa! Prima țară din UE care izolează bolnavii

maimuta sursă foto unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Belgia a devenit prima țară din lume care a introdus o carantină obligatorie de 21 de zile pentru variola maimuței. Acum sunt 14 țări ce confirmă focare ale acestei boli virale, Israel și Elveția fiind ultimele care se adaugă listei.

Variola maimuței începe să semene din ce în ce mai multă panică în lume și apar din nou măsurile care ne-au guvernat în ultimii 2 ani. Belgia este prima țară care introduce carantina obligatorie, timp de 21 de zile, pentru variola maimuței.  Conform DailyMail, infecțiile, dintre care primul a fost înregistrat vineri, sunt toate legate de un festival din orașul portuar Anvers.

Marea Britanie se confruntă cu o creștere semnificativă a infecțiilor, ieri alți 11 britanici au fost testați pozitiv pentru virus, ajungând la un total de 20. În tot acest timp alte 100 de infecții au fost înregistrate în Europa. Portugalia are 14 cazuri confirmate și 20 de cazuri suspecte de infecție. Iar peste Atlantic, există două cazuri confirmate în Canada, cu 20 de cazuri suspecte.

România nu a detectat momentan niciun caz

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că se așteaptă să identifice mai multe cazuri de varicela maimuței pe măsură ce extinde supravegherea în țările în care boala nu este întâlnită în mod obișnuit.

Infecția virală rară, pe care oamenii o iau de obicei din zonele tropicale din Africa de vest și centrală, poate fi transmisă prin contact foarte strâns cu o persoană infectată. Infecția este de obicei ușoară, majoritatea pacienților recuperându-se în câteva săptămâni fără tratament. Cu toate acestea, boala se poate dovedi fatală, tulpina care a provocat epidemia actuală provocând moartea unuia din 100 de infectați.

Secvențierea genomică timpurie a câtorva cazuri din Europa a sugerat o similitudine cu tulpina care s-a răspândit în mod limitat în Marea Britanie, Israel și Singapore în 2018.

România nu a înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire, a precizat, duminică, Ministerul Sănătății.

Variola maimuței a fost descoperită pentru prima dată în 1958, iar primul caz uman a fost raportat în Republica Democrată Congo în 1970. Cazurile umane au fost înregistrate pentru prima dată în SUA în 2003 și în Marea Britanie în septembrie 2018.

Virusul poate pătrunde în organism prin piele ruptă, prin tractul respirator sau prin ochi, nas sau gură. Simptomele apar, de obicei, între cinci și 21 de zile de la infectare. Acestea includ febră, dureri de cap, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați, frisoane și oboseală. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nu există tratamente specifice sau vaccinuri disponibile pentru infecția cu variola maimuței.