Infofinanciar > Info > Senatul a adoptat legea offshore! Ce înseamnă acest lucru pentru România
Info

Senatul a adoptat legea offshore! Ce înseamnă acest lucru pentru România

legea offshore - sursa foto- romanialibera.ro
legea offshore - sursa foto- romanialibera.ro

În data de 11 mai, propunerea legislativă pentru schimbarea Legii offshore a fost adopatată în plenul Senatului. Prin această modificare se reglementează acțiunile petroliere de explorare, exploatare și dezvoltare a zăcămintelor de petrol care fac parte atât din perimetrele offshore, cât și din cele onshore de adâncime. Astfel, se stabilește că România va avea dreptul de a fi considerat favorit la achiziția gazelor naturale.

Acest proiect de act normativ a fost votat pozitiv de majoritate, obținând 91 de voturi „pro” și doar 13 „contra”.

În ziua de marți, Comisiile pentru buget-finanțe și pentru energie din Senat au oferit un raport comun de acceptare asupra Legii offshore în ceea ce privește exploatarea gazelor naturale de pe teritoriul Mării Negre. Acesta a avut 17 voturi „pentru” și două „contra”.

În ședință, Virgil Popescu, a atras atenția asupra faptului că prin schimbarea actualei legi, investițiile din Marea Neagră vor fi deblocate, iar cele în onshore-ul de adâncime vor fi accelerate. De asemenea, securitatea în ceea ce privește aprovizionarea țării într-un moment de criză energetică va fi asigurată. Astfel, România va putea să fie și furnizor de securitate energetică pe regiune, în momentul în care va produce mai mult decât va consuma.

Ministrul Energiei a menționat și că venitul suplimentar, prezent în legea inițială, a fost ca și eliminat.

Aspectele proiectului de lege

Proiectul prevede toate aceste lucruri: „Prezenta lege stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. În situaţia în care un titular este parte la un acord petrolier care se referă atât la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât şi la perimetre petroliere offshore sau are calitatea de titular atât al unui/ unor acord/ acorduri petrolier/ petroliere care se referă la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât şi la perimetre petroliere offshore, prevederile prezentei legi se aplică numai referitor la operaţiunile petroliere desfăşurate cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime.”.

În anul 2018, a fost votată o lege offshore care încă este în vigoare, iar în acest moment, coaliția de guvernare a depus inițiativa la Senat, având calitatea de primă Cameră sesizată. Din această coaliție fac parte: premierul României, Nicolae Ciucă; președintele UDMR, Kelemen Hunor; Virgil Popescu; președintele PSD, Marcel Ciolacu și Varujan Vosganian, lider al grupului minorităților reprezentate în Parlament.