Infofinanciar > Info > Gazul, cât e gazul? Romgaz semnează contractul de peste 1 miliard dolari cu Exxon
Info

Gazul, cât e gazul? Romgaz semnează contractul de peste 1 miliard dolari cu Exxon

Romgaz, sursă foto INQUAM Photos, Adel Al-Haddad
Romgaz, sursă foto INQUAM Photos, Adel Al-Haddad

După ce compania Romgaz a aprobat cumpărarea acțiunilor celor de la Exxon, contractul urmează să fie semnat astăzi, 3 mai, în cadrul unei ceremonii. După semnare, Romgaz va intra în proiectul Neptun Deep în locului firmei americane ExxonMobil. Valoarea contractului este 1,06 miliarde de dolari.

Exxon deținea jumătate din perimeterul Neptun Deep, o zonă din Marea Neagră de unde se pot extrage gaze naturale. Acest perimetru va deveni proprietatea celui mai mare producător de gaze naturale din România, după ce Adunarea Generală a Acționarilor Romgaz a afirmat că e de acord să achiziționeze jumătate din această zonă.

Costul întregii achiziții este de 1,06 miliarde de dolari. Ca la orice mare tranzacție, Romgaz a trebuit să plătească un avans către Exxon, mai precis suma de 106 milioane de dolari. Ca să poată plăti întreaga sumă către firma americană, Romgaz a apelat la un împrumut bancar în valoare de 375 de milioane de dolari, echivalentul a 325 de milioane de euro. Cei 106 milioane drept avans plus restul din sumă până la puțin peste un miliard de dolari, mai precis 579 de milioane de dolari vor fi achitați din propriile surse ale companiei producătoare de gaz. De precizat este că după plata avansului de către Romgaz, Exxon dorește ca restul de bani să fie primiți într-o singură tranșă.

Problemele legii offshore

Motivul pentru care această achiziție s-a produs a fost reprezentat de legea offshore, care punea taxe destul de ridicate companiilor străine care exploatau gaze în regiune. Astfel, compania americană ExxonMobil a luat decizia să plece din România și să vândă teritoriul deținut de ei. Cealaltă jumătate din Neptun Deep este sub proprietatea OMV Petrom. Compania austriacă a comunicat că este posibil ca anul viitor să investească în proiectul Neptun Deep. Totuși, această posibilă investiție are o condiție: modificarea legii offshore. Lucruri pentru această schimbare deja s-au produs, proiectul de modificare al legii offshore fiind deja trimis în Parlament. Proiectul va fi analizat și dezbătut în regim de urgență, dată fiind importanța modificării acestei legi pentru proiectul în sine și pentru dezvoltarea economiei din România.

După ce tranzacția va fi gata și Romgaz va intra efectiv în drepturi, funcția de operator pe care o dețineau americanii de la Exxon va fi preluată de către OMV Petrom.

Nicolae Ciucă a oferit presei și desfășurarea semnării contractului, mai precis : „Ora 16.30. Participare la ceremonia de semnare a contractului necesar finalizării tranzacției de achiziție de către S.N.G.N. Romgaz S.A. a acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (pentru preluarea participației în perimetrul Neptun Deep)”.