Infofinanciar > Info > Gata cu petrolul rusesc în România! Anunțul a fost făcut de Virgil Popescu, ministrul energiei
Info

Gata cu petrolul rusesc în România! Anunțul a fost făcut de Virgil Popescu, ministrul energiei

sursa romaniatv.net
Foto: romaniatv.net

Ministrul Energiei, a anunțat că România va renunța la achizițiile de petrol rusesc. Declarația lui Virgil Popescu a venit în contextul în care Comisia Europeană a decis, azi, să oprească importurile de petrol rusesc în termen de șase luni. Acesta declară că, țara noastră, ca stat membru UE, susține propunerea Comisiei Europene din al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Fără petrol rusesc, dar și fără scumpiri

Marea îngrijorare apare atunci când ne gândim la scumpirile care vor apărea dacă România renunță la gazul rusesc. Însă ministrul energiei ne-a asigurat că nu vor exista scumpiri și a amintit că guvernul a aprobat deja o ordonanță pentru plafonarea prețului la gaz.

„Preţul gazului pentru români, aţi observat că Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgență în urmă cu o lună şi jumătate, preţul este fix de 150 lei pe MW” a susține acesta. A mai afirmat că România produce 30% din țițeiul pe care îl consumă, iar importul de 70% este format din 30% țiței rusesc și 40% țiței kazah. Întrebat, la finalul ședinței, dacă este o idee bună pentru bugetul țării să se renunțe definitiv la petrolul rusesc, acesta răspunde: „Sigur că da. Se discută de foarte mult timp despre acest lucru. Noi am discutat cu rafinăriile despre această posibilitate. Aţi văzut că cei de la OMV Petrom iau în calcul achiziţionarea de petrol din alte surse. E vorba de produsele petroliere, benzină şi motorină. România e solidară, e stat membru. Aţi văzut decizia Comisiei Europene. Nu se pune problema să ne ia nepregătiți”

Al șaselea val de sancțiuni pentru Rusia

Președintele Klaus Iohannis a declarat, pe 3 martie, după întâlnirea cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că „dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată”, în contextul în care România importă din Rusia aproximativ 20 la sută din necesarul său de gaz. Două luni mai tărziu UE interzice total folosirea importului de petrol rusesc, într-un mod organizat, prin eliminarea treptată a livrărilor de petrol brut în termen de şase luni şi produse rafinate până la sfârşitul anului. Este eliminată Sberbank şi alte două bănci importante din Rusia din sistemul financiar global SWFIT, se interzice difuzarea a trei televiziuni importante ruseşti în interiorul Uniunii şi realizează o listă de ofiţeri, militari de rang înalt şi alte persoane care au comis crime de război în Bucea şi care sunt responsabili pentru asediul inuman al oraşului Mariupol.