Infofinanciar > Lumea la zi > Șefului grupului Wagner cere procurorilor să investigheze „crima de război” a Rusiei. Acuzații la adresa unor înalți oficiali ruși
Lumea la zi

Șefului grupului Wagner cere procurorilor să investigheze „crima de război” a Rusiei. Acuzații la adresa unor înalți oficiali ruși

rusia wagner telegraph.com
sursa foto telegraph.com

Cel mai puternic mercenar rus, Evgheni Prigojin, a declarat miercuri că a cerut procurorilor să investigheze dacă înalți oficiali ruși din domeniul apărării au comis vreo „crimă” înainte sau în timpul războiului din Ucraina. Solicitarea lui Prigozhin este cea mai flagrantă provocare publică a sa de până acum împotriva celor mai înalte cadre militare ale președintelui Vladimir Putin, ministrul Apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major General Valeri Gerasimov.

Restauratorul în vârstă de 61 de ani, devenit mercenar, a petrecut luni de zile insultându-i atât pe Shoigu, cât și pe Gerasimov, care conduc efortul de război al Rusiei, pentru presupuse trădări. Niciunul dintre ei nu a răspuns public la criticile sale.

Acuzațiile lui Prigozhin

„Astăzi am trimis scrisori Comitetului de Investigații și Procuraturii Federației Ruse cu solicitarea de a verifica dacă a fost comisă o infracțiune în timpul pregătirii și în timpul desfășurării OSS (Operațiunea Militară Specială) de către o serie de funcționari de rang înalt ai Ministerului Apărării. Aceste scrisori nu vor fi publicate din cauza faptului că autoritățile de anchetă se vor ocupa de acest lucru „, a declarat Prigozhin. Ministerul Apărării a refuzat să comenteze imediat. Prigozhin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, este cel mai marcant membru al cercului lui Putin care a căpătat o notorietate extinsă în timpul războiului de 15 luni din Ucraina.

Acesta a glumit săptămâna trecută că porecla sa ar trebui să fie „măcelarul lui Putin”, mai degrabă decât „bucătarul lui Putin„. Prigozhin spune că loialitatea față de Putin face parte din poziția sa politică, pe care a rezumat-o astfel: „Îmi iubesc patria, îl slujesc pe Putin, Shoigu ar trebui să fie judecat și vom continua să luptăm”. În declarațiile din această săptămână, el a spus că a continuat să informeze conducerea de vârf a țării despre probleme și a acuzat înalți oficiali de la Kremlin că au blocat acoperirea mediatică a lui și a armatei sale private.

Prigozhin nu îl provoacă direct pe Putin, ci mai degrabă joacă un rol de bufon și acționează cu aprobarea celor consternați de modul în care armata a condus războiul, au declarat pentru Reuters oficiali, diplomați și analiști. Armata privată a lui Prigozhin a luptat alături de forțele regulate ale Rusiei în Ucraina și a condus asaltul de luni de zile asupra orașului Bakhmut din estul țării, care a căzut la începutul acestei luni, conform Reuters .

Mercenarul scoate la iveală tensiunile războiului lui Putin

Evgheni Prigojin i-a adus lui Vladimir Putin una dintre puținele victorii pe câmpul de luptă din cele 15 luni de război ale președintelui în Ucraina. Chiar și atunci, cel mai puternic mercenar rus nu s-a putut abține să nu încalce tabuurile sistemului politic strict controlat al lui Putin. Ținând în mână un steag rusesc și cu o armă automată agățată pe umăr, Prigozhin a anunțat căderea orașului ucrainean Bakhmut, înconjurat de mercenari puternic înarmați, de steagurile negre ale grupului său Wagner și de ruinele carbonizate unde au pierit zeci de mii de oameni. „Îi mulțumesc lui Vladimir Putin care ne-a oferit această oportunitate și înalta onoare de a ne apăra patria”, a spus Prigojin, lăudându-și armata privată de condamnați, soldați și spioni să lupte pentru cele 224 de zile mortale.

Apoi, el a început discursul său favorit: presupusa trădare a vârfurilor de comandă ale lui Putin, în special a ministrului Apărării, Serghei Șoigu, și a șefului Statului Major General, Valeri Gerasimov. În această lună, el i-a catalogat pe militarii de top ai lui Putin drept „oameni de nimic” care vor fi obligate să plătească pentru soldații căzuți la datorie. Acesta i-a acuzat că au permis moartea a de cinci ori mai mulți oameni decât era necesar. „Într-o zi vor răspunde pentru faptele lor rele Avem o listă a tuturor celor care ne-au ajutat și a tuturor celor care s-au opus în mod activ și care, practic, au ajutat inamicul „, a spus el. Astfel de cuvinte sunt periculoase în Rusia lui Putin, unde criticile publice din interiorul sistemului la adresa războiului și a echipei lui Putin nu sunt tolerate, cu excepția cazului în care, bineînțeles, cineva are aprobarea tacită din partea cercului intim al președintelui, conform Reuters.