Infofinanciar > Lumea la zi > Șeful Wagner s-ar fi întâlnit cu Vladimir Putin! Prigojin, „mort sau în închisoare”
Lumea la zi

Șeful Wagner s-ar fi întâlnit cu Vladimir Putin! Prigojin, „mort sau în închisoare”

evgheni prigojin
Sursă foto: The Moscow Times

Principalul mercenar rus Evgheni Prigojin a fost probabil ucis după ce a condus o rebeliune eșuată împotriva regimului de la Kremlin, a sugerat un fost lider militar american de rang înalt. 

Evgheni Prigojin, șeful Grupului Wagner, a ordonat soldaților săi să mărșăluiască asupra Moscovei luna trecută, pe fondul unei dispute în curs de desfășurare cu conducerea militară de vârf a Rusiei cu privire la strategia sa în războiul din Ucraina. „Personal, nu cred că este, iar dacă este, se află undeva într-o închisoare”, a declarat Robert Abrams, un general în retragere, pentru ABC News, când a fost întrebat dacă el crede că mercenarul este în viață. 

Kremlinul a susținut că președintele Vladimir Putin s-a întâlnit cu Prigojin la cinci zile după ce acesta și-a retras trupele. 

Evgheni Prigojin nu a mai fost văzut de la discuția cu VladimirPutin 

Dar Prigojin nu a mai fost văzut în public de atunci, iar generalul Abrams a pus la îndoială faptul că întâlnirea a avut loc vreodată. „Aș fi surprins dacă am vedea de fapt dovada vieții că Putin s-a întâlnit cu Prigojin, și cred că este foarte mult înscenat”, a spus el. Mișcarea lui Prigojin, văzut de unii în Rusia ca un potențial succesor al lui Putin, a aruncat țara într-un colaps temporar. 

La 24 iunie, Evgheni Prigojin a afirmat că a preluat controlul tuturor siturilor militare rusești din orașul Rostov pe Don, în sudul țării, și a cerut ca liderii militari să vină la el după ce i-a acuzat că i-au ucis forțele cu un atac cu rachete pe linia frontului. El a jurat să se „răzbune” pentru morți și să „oprească răul adus de conducerea militară a acestei țări” într-o serie extraordinară de clipuri audio publicate cu o seară înainte. 

Imaginile și înregistrările video care circulă pe rețelele de socializare arată bărbați înarmați pe străzile din Rostov, care ocolesc pe jos sediul poliției regionale din oraș, precum și tancuri poziționate în fața sediului central al Districtului Militar Sud – cheia invaziei Rusiei în Ucraina. 

Aceasta a provocat un răspuns de securitate uriaș la Moscova, unde au fost instituite măsuri antiteroriste și controale suplimentare pe drumuri, imagini neconfirmate arătând vehicule militare pe străzi. Între timp, serviciul de securitate FSB al Rusiei a deschis un dosar penal pentru revoltă armată împotriva lui Prigojin și a declarat că declarațiile și acțiunile sale au constituit „apeluri la declanșarea unui conflict civil armat pe teritoriul Federației Ruse”. 

Evgheni Prigojin, urmărit de FSB 

Prigojin a renunțat ulterior la rebeliune, spunând că dorește să evite „vărsarea de sânge”, iar acuzațiile împotriva sa au fost ulterior retrase. Putin a recunoscut, într-un discurs adresat personalului militar din Moscova, că un război civil a fost evitat la limită, iar unii analiști au sugerat că autoritatea sa a fost grav afectată de cearta publică dintre Wagner și Kremlin. 

Kremlinul a sugerat că Prigojin va fi exilat în Belarus ca pedeapsă, dar locul unde se află acesta de la rebeliunea eșuată a rămas un mister. Se pare că și colegilor săi mercenari implicați în rebeliune li s-a permis să plece în Belarus. Însă nici Rusia, nici Belarus nu au confirmat unde se află Prigojin. Belaruski Hajun, un proiect independent de monitorizare militară din Belarus, a declarat că un avion de afaceri pe care Prigojin l-ar folosi a aterizat lângă Minsk în dimineața zilei de 27 iunie. 

Miercuri, săptămâna aceasta, ministerul rus al Dezamorsării a declarat că Grupul Wagner a finalizat predarea armelor sale către armată, potrivit Independent.

Dezarmarea Wagner reflectă eforturile autorităților de a dezamorsa amenințarea pe care o reprezenta și, de asemenea, pare să anunțe sfârșitul operațiunilor grupului de mercenari pe câmpul de luptă din Ucraina.