Infofinanciar > Lumea la zi > Kremlinul neagă că Wagner au capturat baza nucleară! Ușile securizate au stat între mercenari și arsenalul nuclear rus
Lumea la zi

Kremlinul neagă că Wagner au capturat baza nucleară! Ușile securizate au stat între mercenari și arsenalul nuclear rus

Mercenari Wagner, Sursă foto: Institute for Securites Studies
Sursă foto: Institute for Securites Studies

În timp ce forțele rebele ale lui Wagner se îndreptau spre nord, spre Moscova, la 24 iunie, un contingent de vehicule militare a deviat spre est pe o autostradă, în direcția unei baze fortificate a armatei ruse care deține arme nucleare, potrivit unor înregistrări video postate online și interviurilor cu locuitorii din zonă. 

Odată ce luptătorii Wagner ajung în regiuni mai rurale, urma de supraveghere se răcește – la aproximativ 100 km de baza nucleară, Voronej-45. Nu s-a putut confirma ce s-a întâmplat în continuare, iar oficialii occidentali au declarat în repetate rânduri că arsenalul nuclear al Rusiei nu a fost niciodată în pericol în timpul revoltei, care s-a încheiat rapid și misterios mai târziu în aceeași zi. 

Moscova nu poate confirma rapoartele potrivit cărora luptătorii loiali oligarhului Evgheni Prigojin au fost aproape de a prelua controlul asupra unui important stoc de arme atomice atunci când au mărșăluit luna trecută asupra capitalei, a declarat Kremlinul. 

Moscova neagă toate acuzațiile 

Vorbind în fața reporterilor miercuri dimineață, secretarul de presă al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a insistat că „nu are informații” despre aceste afirmații și a speculat că acestea ar fi putut fi falsificate, potrivit agenției de presă de stat TASS. 

Dezmințirea vine după ce șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kyrylo Budanov, a declarat pentru Reuters că Grupul Wagner al lui Prigojin a ajuns la o bază militară rusă, cunoscută sub numele de Voronej-45, care găzduiește focoase nucleare din epoca sovietică. 

„Dacă ești pregătit să lupți până la ultimul om în picioare, aceasta este una dintre facilitățile care ridică semnificativ miza”, a susținut Budanov. 

Potrivit rapoartelor, clipuri postate online au arătat că un detașament de răzvrătiți a virat spre est, spre bază, în timp ce camarazii lor înaintau pe autostradă spre Moscova. Împreună cu interviuri cu localnici, acestea ar fi confirmat că trupele Wagner au ajuns la mai puțin de o sută de kilometri de Voronej-45. 

Lumea ar fi putut fi în pericol dacă mercenarii puneau mâna pe arme 

Budanov, însă, spune că au mers mai departe, preluând efectiv controlul asupra zonei din jurul sitului. „Ușile depozitului au fost închise și nu au intrat în secțiunea tehnică”, a adăugat el. 

Analiștii au pus în mod repetat sub semnul întrebării securitatea arsenalului nuclear al Rusiei – despre care se spune că este încă cel mai mare din lume – în urma revoltei lui Prigojin și a grupului său de militari nemulțumiți de luna trecută. Pe măsură ce evenimentele se desfășurau, vicepreședintele Consiliului de Securitate al țării, fostul președinte Dmitri Medvedev, a afirmat că revolta ar putea duce la un război atomic. 

„În istoria omenirii, nu a existat niciodată un caz în care cel mai mare arsenal de arme nucleare să fie controlat de bandiți”, a insistat Medvedev, un entuziast susținător al războiului din Ucraina. „O astfel de criză nu se va limita, evident, la cadrul unei singure țări. Lumea va fi adusă în pragul distrugerii”, potrivit POLITICO.