Infofinanciar > Lumea la zi > Șeful Wagner, previziuni asupra războiului din Ucraina! Rusiei îi va lua doi ani să cucerească Frontul de Est
Lumea la zi

Șeful Wagner, previziuni asupra războiului din Ucraina! Rusiei îi va lua doi ani să cucerească Frontul de Est

Mercenari Wagner
Sursă foto: Institute for Securites Studies

Șeful grupării rusești de mercenari Wagner a declarat într-un interviu că ar putea dura doi ani până când Moscova va controla în întregime două regiuni din estul Ucrainei, a căror capturare a declarat-o ca fiind un obiectiv cheie al războiului.

Evgheni Prigojin a declarat că, din câte a înțeles el, planul Rusiei este ca aceasta să ajungă să controleze în totalitate regiunile Donețk și Luhansk, pe care Moscova le-a revendicat anul trecut ca „republici” ale Rusiei, într-o mișcare condamnată de majoritatea țărilor din cadrul ONU ca fiind ilegală.

„Din câte am înțeles, trebuie să izolăm republicile Donețk și Luhansk și, în principiu, acest lucru va conveni tuturor deocamdată”, a declarat el bloggerului militar rus Semion Pegov într-un videoclip publicat vineri. Mercenarul a spus că acest lucru ar putea dura între 1-1/2 și doi ani.

„Dacă trebuie să ajungem la Nipru, atunci va dura aproximativ trei ani”, a adăugat Prigojin, referindu-se la o zonă mai mare care s-ar extinde până la vastul râu Nipru, care curge aproximativ de la nord la sud, împărțind Ucraina în două.

Comentariile au oferit o perspectivă rară asupra așteptărilor rusești privind durata probabilă a conflictului, din partea unui om a cărui armată privată se află în centrul unora dintre cele mai aprige lupte. Prigozhin nu vorbește în numele armatei ruse, dar și-a ridicat puternic profilul public în ultimele luni, inclusiv criticând conducerea armatei pentru eșecurile sale în cele aproape 12 luni de război.

Cu toate acestea, în interviu, el a insistat că are „zero” ambiții politice. Vorbind pe alocuri cu un limbaj vulgar, Prigozhin a declarat că Rusia trebuie să captureze Bahmutul, un oraș din Donețk care a fost scena unui război brutal timp de luni de zile, dar care s-a confruntat cu o rezistență acerbă din partea apărătorilor ucraineni.

Rușii nu sunt aproape de capturarea Bahmutului, însă se descurcă ”foarte bine”

Întrebat dacă forțele rusești sunt aproape de a realiza o blocadă completă a orașului, el a spus: „Este probabil prea devreme pentru a spune că suntem aproape. Există multe drumuri de ieșire și mai puține drumuri de intrare. Trupele ucrainene sunt bine antrenate… și, ca orice oraș mare, este imposibil să îl capturezi din față. Ne descurcăm foarte bine”, a spus el.

Prigozhin s-a abținut de la alte atacuri la adresa conducerii militare a Rusiei, uitându-se direct în fața camerei pentru a sublinia că nu critica pe nimeni. Dar a spus că este important ca comandamentul de vârf să înțeleagă situația oamenilor de pe linia întâi.

„Deci, dacă un general merge într-un tranșeu și vorbește cu soldații, atunci soldații, sincer, în situația actuală, vor fi pur și simplu al naibii de uimiți și foarte mulțumiți. Asta va fi suficient pentru ca ei să înțeleagă că nu stau singuri acolo cu problemele lor”, a spus el.

Majoritatea mercenarilor Wagner sunt criminali din închisorile din Rusia

Statele Unite evaluează că Wagner are în prezent aproximativ 50.000 de oameni desfășurați în Ucraina, inclusiv 10.000 de contractori și 40.000 de condamnați recrutați din închisorile rusești.

Statele Unite au acuzat grupul de comiterea unor atrocități pe scară largă și de încălcări ale drepturilor omului și l-au desemnat luna trecută drept organizație criminală transnațională. Prigozhin a negat acest lucru și a cerut Washingtonului să „clarifice” de ce crimă este acuzat Wagner.

Prigozhin a declarat vineri că Wagner a încetat să recruteze prizonieri. În interviu, el a negat că i-a folosit ca carne de tun și a spus că pierderile în rândul prizonierilor au fost aproximativ aceleași, în procente, ca și în cazul restului luptătorilor săi, scrie Reuters.