Infofinanciar > Lumea la zi > Șeful trupelor Wagner atacă la baionetă: „Șoigu nu poate gestiona eficient formațiunile militare!”
Lumea la zi

Șeful trupelor Wagner atacă la baionetă: „Șoigu nu poate gestiona eficient formațiunile militare!”

Prigojin Sursa foto: HotNews
Sursa foto: HotNews

Evgheni Prigojin a declarat că luptătorii Wagner nu vor semna niciun contract cu Serghei Șoigu, refuzând public o încercare a Ministerului rus Apărării de a aduce mercenarii sub tutela sa.

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner, a atacat în repetate rânduri conducerea militară de vârf a președintelui Vladimir Putin pentru ceea ce el califică drept trădare pentru că nu a luptat cum trebuie în războiul din Ucraina.

Nici ministrul Șoigu, nici șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, nu au comentat în public insultele lui Prigojin, ale cărui forțe au cucerit în luna mai orașul ucrainean Bahmut după o bătălie în care au pierit zeci de mii de oameni.

Ministerul Apărării vrea subordonarea trupelor Wagner

Ministerul Apărării a declarat sâmbătă că Serghei Șoigu a ordonat tuturor „detașamentelor de voluntari” să semneze contracte cu ministerul său până la sfârșitul lunii, o măsură care, potrivit acestuia, va crește eficiența armatei ruse.

Deși ministerul nu a menționat numele companiei Wagner în declarația sa publică, presa rusă a relatat că aceasta reprezintă o încercare a ministrului Soigu de a-i pune la punct pe mercenari.

Ministerul Apărării a declarat că, în interesul creșterii eficienței „detașamentelor de voluntari”, toate aceste unități – sau oamenii lor – vor trebui să semneze un contract cu Ministerul Apărării până la 1 iulie.

„Acest lucru va conferi formațiunilor de voluntari statutul juridic necesar, va crea abordări unificate în ceea ce privește organizarea furnizării complete și îndeplinirea sarcinilor lor”, a declarat ministerul.

Potrivit ministrului adjunct al Apărării, Nikolai Pankov: „Aceste măsuri vor crește capacitățile de luptă și eficiența forțelor armate și a detașamentelor lor de voluntari.”

Mercenarii nu se supun ordinului

„Wagner nu va semna niciun contract cu Soigu”, a declarat Prigojin ca răspuns la o solicitare de comentarii pe această temă. Ordinul, a spus el, nu se aplică trupelor Wagner.

„Șoigu nu poate gestiona eficient formațiunile militare”, a subliniet „Bucătarul lui Putin”, adăugând că Wagner și-a coordonat acțiunile din Ucraina cu generalul Serghei Surovikin, supranumit „generalul Armageddon” de către presa rusă.

Prigojin a declarat că Ministerul Apărării ar putea folosi ca pretext nerespectarea ordinului pentru a priva trupele Wagner de provizii.

„Ceea ce s-ar putea întâmpla după acest ordin este că nu ne vor da arme și muniții. Ne vom descurca, dar, când tunetul va lovi, ei vor veni în fugă și vor aduce arme și muniții cu o cerere de ajutor”, a mai precizat Prigojin, citat de Reuters.

Cum și-a clădit Prigojin faima

Conform analiștilor militari americani, Prigojin și mercenarii săi Wagner și-au câștigat renumele pentru implicarea în operațiunile de destabilizare a țărilor din Africa, jefuirea resurselor naturale și chiar amestecul în alegerile prezidențiale din 2016 din Statele Unite.

La rândul său, șeful trupelor Wagner susține că Statele Unite au destabilizat atât de multe țări din întreaga lume încât Washingtonul nu are autoritatea morală de a da lecții nimănui.

Prigojin a declarat că Wagner este complet subordonat intereselor Rusiei, dar că structura sa de comandă extrem de eficientă ar fi afectată dacă i-ar raporta lui Șoigu.