Infofinanciar > Lumea la zi > Evgheni Prigojin confirmă succesul trupelor ucrainene la nord de Bahmut. Liderul mercenarilor Wagner: „Trupele fug în liniște”
Lumea la zi

Evgheni Prigojin confirmă succesul trupelor ucrainene la nord de Bahmut. Liderul mercenarilor Wagner: „Trupele fug în liniște”

Șeful Wagner, Evgeni Prigojin
FOTO: news.ro

Evgheni Prigojin, reputatul lider al grupării de mercenari Wagner, a anunțat în cursul zilei de astăzi că forțele ucrainene au recucerit o parte a localității Berhivka, situată în zona estică a Ucrainei, la nord de orașul Bahmut.

Mercenarii lui Prigojin, cunoscut de altfel și sub denumirea de bucătarul lui Vladimir Putin, au capturat Bahmutul în luna mai, după care, trupele regulate rusești au revendicat pozițiile câștigate de gruparea paramilitară.

Evgheni Prigojin: „O parte din Berhivka a fost deja pierdută”

Într-un mesaj postat pe canalul de comunicare Telegram, șeful grupării Wagner a dat de înțeles că trupele Moscovei au intrat în defensivă fapt ce a făcut ca o parte din localitatea Berhivka să redevină parte a teritoriului ucrainean.

„Acum, o parte din aşezarea Berhivka a fost deja pierdută, trupele fug în linişte. Ruşine!”, a precizat Evgheni Prigojin într-un mesaj audio publicat de serviciul de presă.

În stilul său caracteristic, bucătarul lui Putin a reluat șarja de ironii la adresa oficialilor responsabili de conducerea trupelor armate rusești și anume, ministrul Apărării, Serghei Șoigu respectiv Valeri Gherasimov, Șeful statului Major General. „ Haideţi, puteţi să o faceţi. Şi dacă nu puteţi, veţi muri ca nişte eroi”, i-a ironizat Prigojin pe cei doi oficiali, chemându-i pe front petnntru a mobiliza trupele trimise de Moscova pe teritoriul Ucrainei.

Nu mai este un secret faptul că Evgheni Prigojin duce o luptă personală cu Gherasimov pe care-l acuză necontenit de faptul că nu livrează suficientă tehnică militară pentru a susține eforturile de luptă ale grupării Wagner, fapt ce generează pierderi însemnate pentru gruparea Wagner, în încercarea acesteia de a captura complet Bahmutul.

Armata rusă a lichidat 250 de soldați ucraineni

Afirmațiile făcute de Prigojin au survenit la scurt timp după ce serviciul de presă al Kremlinului a precizat că trupele regulare rusești au respins ofenisva ucraineană desfășurată în cinci puncte de-a lungul frontului din regiunea Donețk. Ba mai mult ministerul rus al Apărării a publicat un material video în care apar mai multe vehicule blindate ale armatei  ucrainene distruse de ofensiva rusă, potrivit agenției de presă Reuters.

Potrivit datelor furnizate de Gherasimov, șeful Statului Major General Rus, au fost lichidați 250 de soldați ucraineni, iar 16 șenilate, 21 de vehicule de luptă și alte trei vehicule de infanterie au fost complet distruse. De asemenea, bloggerii militari ruși au raportat că în cursul dimineții, în regiunea Bahmutului, mai exact în apropierea de Soledar și Vuhledar ar fi avut loc lupte între cele două taberi beligerante.

În altă ordine de idei, șeful grupării Wagner a precizat că armata rusă a sabotat gruparea de mercenari plasând mine pentru a arunca trupele Wagner în aer, în plus, spune Prigojin, imediat după ce paramilitarii au trecut la operațiune de deminare, soldații ruși au deschis focul.

„”Am luat măsuri de represalii pentru a elimina agresiunea. Erau militari ai Ministerului rus al Apărării. Şeful acestui grup e un locotenent-colonel, comandantul Brigăzii 72 Independente de Puști Motorizate, care se afla într-o stare de ebrietate”, a adăugat Evgheni Prigojin.