Infofinanciar > Lumea la zi > Șeful FBI susține că pandemia COVID provine „probabil” dintr-un laborator chinezesc. Beijingul a încercat să blocheze investigația
Lumea la zi

Șeful FBI susține că pandemia COVID provine „probabil” dintr-un laborator chinezesc. Beijingul a încercat să blocheze investigația

COVID - sursa foto - servuspress.ro
Sursa foto: servuspress.ro

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că pandemia COVID-19 a fost probabil cauzată de un incident survenit într-un laborator din Wuhan, China. Ipoteza este confirmată de Departamentul Energiei, precum și de alte agenții de informații, care susțin însă că virusul nu face parte dintr-un program de arme biologice chinezesc.

„FBI a estimat de mai mult timp că la originea pandemiei stă cel mai probabil un potențial incident de laborator din Wuhan”, a declarat Wray pentru Fox News într-un interviu difuzat marți. „În acest caz este vorba despre o potențială scurgere dintr-un laborator controlat de guvernul chinez”.

„Voi face doar observația că guvernul chinez, mi se pare, a făcut tot posibilul să încerce să zădărnicească și să obtureze munca pe care o facem noi, e care o face guvernul nostru american și partenerii străini apropiați. Iar acest lucru a avut efecte nefericite pentru toată lumea”, a precizat directorul FBI.

Wray a mai precizat că Biroul Federal are specialiști care se concentrează pe pericolele amenințărilor biologice, care includ viruși noi precum COVID și că urmăresc atunci când acești „[ajung în mâinile greșite ale] unor băieți răi, ale unui stat național ostil, ale unui terorist, ale unui infractor”.

CIA nu și-a dat încă verdictul asupra originii COVID-19

Comentariile directorului FBI survin la scurt timp după ce Departamentul Energiei a prezentat propriul raport de evaluare, conform căreia, de asemenea, pandemia COVID-19 cauzată, probabil, de o scurgere accidentală dintr-un laborator din China.

Totodată, National Intelligence Council, precum și alte patru agenții guvernamentale americane au evaluat ca fiind de „încredere scăzută” ipoteza că pandemia a apărut în urma unei transmisii naturale a virusului COVID de la un animal infectat. CIA și alte agenții guvernamentale rămân însă nehotărâte asupra acestui subiect.

Pe de altă parte, raportul Departamentului Energiei arată că există un consens între agențiile de informații potrivit căruia pandemia nu a fost rezultatul unui program de arme biologice al Chinei.

Republicanii FBI-ului cer transparență totală

Deputații au reacționat la anunțului directorului FBI cerând ca informațiile din jurul posibilei scurgeri de informații să fie declasificate, astfel încât cetățenii americani să poată cunoaște întregul adevăr despre originile coronavirusului.

„Mă bucur să văd că directorul [FBI] Wray vine în cele din urmă cu informații privind evaluarea lor că virusul COVID19 s-a scurs de la un laborator din Wuhan”, a scris pe Twitter senatorul Roger Marshall, republican din Kansas. „Am făcut presiuni pentru ca ei să împărtășească aceste informații cu publicul american timp de luni de zile, dar [Biroul Directorului de Informații Naționale] a refuzat. Avem nevoie de transparență completă!”, a adăugat el.

Și senatorul republican din Tennessee Marsha Blackburn a reacționat prompt: „Directorul FBI a confirmat ceea ce ne-a spus bunul simț – COVID provine dintr-un laborator chinezesc. Să nu uităm niciodată că OMS și China comunistă au conlucrat pentru a mușamaliza rolul mortal al Beijingului în răspândirea acestei pandemii”.

Pe altă parte, în timpul unei audieri de marți, a Comisiei pentru China din Camera Reprezentanților, fostul consilier adjunct pentru securitate națională Matthew Pottinger a declarat că virușii au fost creați folosind tehnologia americană. „Cred că știm cu certitudine că armata chineză este implicată în cercetarea coronavirusurilor. Știm că au făcut experimente folosind tehnologia americană”, a spus Pottinger, citat de FoxNews.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.