Infofinanciar > Lumea la zi > Șeful milițiilor Wagner, Prigojin, este un „criminal de război”, spune Procurorul General american
Lumea la zi

Șeful milițiilor Wagner, Prigojin, este un „criminal de război”, spune Procurorul General american

Șeful Wagner, Evgeni Prigojin
Sursă foto: news.ro

Șeful justiției americane l-a catalogat miercuri pe Evgheni Prigojin, șeful forței militare mercenare ruse Wagner care luptă în Ucraina, drept criminal de război.

Procurorul general Merrick Garland a declarat în cadrul unei audieri în Senat că Departamentul de Justiție ajută Ucraina să investigheze crimele de război care ar fi fost comise de la invazia Rusiei, inclusiv de către grupul militar semiprivat Wagner.

„Domnul Prigojin, care conduce acest lucru, este, în opinia mea, un criminal de război”, a declarat Garland la audiere.

Procurorul General american, despre Prigojin

„Poate că este nepotrivit pentru mine să spun asta ca judecător, înainte de a obține toate dovezile. Dar cred că avem mai mult decât suficiente dovezi în acest moment pentru ca eu să am această părere.

„Acel grup, care este responsabil pentru atacurile asupra ucrainenilor din Donbas, inclusiv prin aducerea de prizonieri din lagărele de prizonieri ruși – este pur și simplu de neînțeles ce fac.”

Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, a declarat că Kievul îl investighează pe Prigojin pentru crime de război, iar Garland a declarat că Statele Unite ajută Ucraina în anchetele sale.

Prigojin a fost un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și, deși Wagner operează în mare parte independent de armata rusă, a avut un rol-cheie în asaltul asupra Ucrainei.

Trupele Wagner, organizație criminală transfrontalieră

În ianuarie, Statele Unite au desemnat în mod oficial Wagner drept o organizație criminală transnațională, punând-o în legătură cu grupurile mafiote italiene și cu crima organizată japoneză și rusă.

Desemnarea permite sancțiuni mai ample asupra rețelei globale tentaculare a grupului, care include operațiuni de mercenariat, precum și afaceri în Africa.

Legislatorii americani fac presiuni asupra administrației președintelui Joe Biden pentru a desemna Wagner drept grup terorist.

Prigojin a fost pus sub acuzare de către Departamentul de Justiție în 2018 pentru amestec ilegal în alegerile din SUA prin Internet Research Agency, cu sediul la Sankt Petersburg, pe care o controlează și el.

Trupele Wagner asediază orașul Bakhmut

Forțele rusești se apropie din ce în ce mai mult de capturarea orașului Bakhmut, după ce săptămâni de lupte sângeroase au epuizat treptat o rezistență ucraineană hotărâtă, scrie CNN.

Bakhmut nu este genul de oraș pentru care Moscova spera să lupte în cel de-al doilea an al invaziei sale – este o localitate relativ mică din estul Donețkului, care a rămas în afara razei de acțiune a campaniei terestre a Rusiei timp de mai multe luni.

Dar capturarea sa ar reprezenta un oarecare progres militar pentru președintele rus Vladimir Putin și ar oferi forțelor sale posibilitatea de a lansa atacuri aeriene asupra unor zone mai urbane mai la vest.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.