Infofinanciar > Lumea la zi > Șeful Băncii Mondiale vede riscul unei recesiuni în Europa: „Lumea se confruntă cu o perspectivă extrem de dificilă pe termen scurt”
Lumea la zi

Șeful Băncii Mondiale vede riscul unei recesiuni în Europa: „Lumea se confruntă cu o perspectivă extrem de dificilă pe termen scurt”

Malpass Sursa foto Nordnews.md
Sursa foto: Nordnews.md

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a avertizat miercuri că ar putea dura ani de zile până când producția globală de energie se va diversifica și se va îndepărta de Rusia, după invazia acesteia în Ucraina. Se prelungește,astfel, riscul de stagflație,perioada de creștere scăzută și inflație ridicată.

Într-un discurs susținut la Universitatea Stanford, Malpass a spus că există o probabilitate crescută de recesiune în Europa. În același timp, creșterea Chinei încetinește brusc, iar producția economică a SUA s-a contractat în prima jumătate a anului.

„Aceste evoluții vor avea consecințe grave pentru țările în curs de dezvoltare”, a spus Malpass, citând ceea ce el a numit provocări „consecvente” și „înrăutățitoare” cu care se confruntă dezvoltarea.

Creșterea ratelor și dobânzilor

Abordarea actualei „furtuni perfecte” a creșterii ratelor dobânzilor, a inflației ridicate și a încetinirii creșterii economice necesită noi abordări macroeconomice și microeconomice, inclusiv cheltuieli mai bine direcționate și eforturi de creștere a ofertei cu mesaje clare, a declarat Malpass, conform reuters.com.

Malpass a declarat că viitorul raport al băncii, „Poverty and Shared Prosperity” („Sărăcie și prosperitate împărtășită”), a arătat că decenii de progres în reducerea sărăciei au încetinit până în 2015, chiar înainte de pandemia COVID-19, care a trimis încă 70 de milioane de persoane în sărăcie extremă.

Raportul, care va fi publicat săptămâna viitoare, a arătat, de asemenea, o scădere de 4% a venitului mediu global, prima scădere de când banca a început să măsoare acest indicator în 1990, a spus el.

„Lumea în curs de dezvoltare se confruntă cu o perspectivă extrem de dificilă pe termen scurt, caracterizată de creșterea bruscă a prețurilor la îngrășăminte alimentare și energie, de creșterea ratelor dobânzilor și a marjelor de credit, de deprecierea monedei și de ieșirile de capital”, a declarat Malpass.

Se mai dezvoltă lumea?

„Un pericol presant pentru lumea în curs de dezvoltare este ca încetinirea bruscă a creșterii globale să se adâncească într-o recesiune globală”, a spus el, menționând că multe dintre aceste țări încă se luptă să revină la nivelurile de venit pe cap de locuitor de dinainte de pandemie, într-o perioadă în care riscurile legate de schimbările climatice sunt sporite.

Malpass a spus că nu este clar dacă va exista suficient capital global pentru a satisface nevoile economiilor avansate – care au adoptat politici fiscale care favorizează niveluri mai ridicate ale datoriei – și dacă va mai rămâne suficient pentru a finanța nevoile de investiții ale țărilor în curs de dezvoltare.

Ce ar putea salva economia mondială?

El a îndemnat țările să caute modalități de reducere a inflației dincolo de creșterile puternic sincronizate ale ratelor dobânzilor aflate în curs de desfășurare, inclusiv prin creșterea eficienței fiscale pentru a direcționa mai mult cheltuielile către persoanele sărace și vulnerabile.

Astfel de ajustări ar îmbunătăți alocarea capitalului global, oferind o cale de reducere a inflației și, în același timp, de relansare a creșterii venitului mediu, a spus el.

Potrivit acestuia, este nevoie urgentă de mai multe fonduri pentru educație, pregătirea în domeniul sănătății și adaptarea la schimbările climatice, precum și de măsuri de reducere a nivelului amețitor al datoriei care apasă asupra multor țări în curs de dezvoltare.