Esential

Economistul care a prezis criza din 2008: „Va urma o recesiune severă, lungă și urâtă!”

sursa foto businesstimes
sursa foto businesstimes

Unul dintre primii experți care au prognozat recesiunea din 2008 trage un semnal de alarmă cu privire la o nouă criză economică de proporții.

În condițiile în care temerile legate de recesiunea din SUA sunt tot mai mari, mulți economiști prevăd o astfel de recesiune încă din acest an. La începutul acestei luni, strategii de la Bank of America au scris că se așteaptă la o „recesiune ușoară” care va lovi cândva anul viitor. Alții, cum ar fi fostul secretar al Trezoreriei Larry Summers, au fost mai pesimiști în previziunile lor privind recesiunea, prezicând că doar o recesiune profundă va fi suficientă pentru a remedia inflația ridicată de 40 de ani care lovește țara, potrivit Fortune.

Acum, economistul Nouriel Roubini – profesor la Universitatea din New York și director executiv al Roubini Macro Associates – a cărui previziune a prăbușirii pieței imobiliare din 2007 și 2008 i-a adus porecla Dr. Doom – pare să fi ales o tabără. 

Într-un interviu acordat săptămâna aceasta agenției Bloomberg, Roubini a declarat că este probabil ca o recesiune să lovească SUA până la sfârșitul anului 2022, înainte de a se răspândi la nivel global anul viitor, putând dura, probabil, întreaga perioadă a anului 2023. „Nu va fi o recesiune scurtă și superficială; va fi severă, lungă și urâtă”, a spus Roubini.

Problema datoriilor

Pentru a respinge inflația în creștere din SUA, Rezerva Federală a pus în aplicare o serie agresivă de majorări ale ratelor dobânzilor pentru a pune frână economiei. Scopul este de a crea o aterizare ușoară a economiei, în care inflația să revină la rata anuală de 2%, ținta stabilită de Fed, fără a declanșa o recesiune economică prelungită sau o creștere semnificativă a șomajului.

Însă, în contextul economic actual, obiectivul de aterizare ușoară al Fed este „misiune imposibilă”, potrivit lui Roubini, care consideră că creșterea rapidă a datoriei corporative și guvernamentale din ultimul an este un indicator condamnabil.

În timpul recesiunii din 2008, Roubini a susținut că o mare parte din datoriile consumatorilor și ale companiilor au fost gestionate greșit și neglijate de agențiile de credit și de guvernul federal, ceea ce a contribuit la recesiune. În interviul acordat Bloomberg, el a remarcat că amenințări foarte asemănătoare se confruntă economia în prezent.

Roubini a spus că mediul creat de creșterea ratelor dobânzilor nu este de bun augur pentru nivelurile tot mai ridicate ale datoriei globale acumulate în urma pandemiei. Pe măsură ce ratele de creditare continuă să crească – așa cum a semnalat Rezerva Federală – ar putea crea un număr din ce în ce mai mare de așa-numite companii zombi, firme care s-au înființat în perioada de dinaintea și începutul pandemiei, în care creditele au fost acordate cu ușurință, dar care acum se poticnesc, incapabile să obțină profit sau să-și finanțeze datoriile.

„Multe instituții zombi, gospodării zombi, corporații, bănci, bănci din umbră și țări zombi vor muri” pe măsură ce ratele continuă să crească, a declarat Roubini.

„Recesiunea lungă și urâtă” va devasta, de asemenea, piețele financiare, a avertizat Roubini. Indicele S&P 500 – care, după ce săptămâna trecută a înregistrat un nivel al inflației peste așteptări, a avut una dintre cele mai proaste zile din acest an – ar putea scădea între 30% și 40%, a spus el, în funcție de cât de severă este recesiunea, conform Fortune

Scenariul cel mai pesimist

Dar, în ciuda majorărilor de dobândă, Roubini a spus că inflația din SUA ar putea persista din cauza șocurilor ondulatorii ale lanțului de aprovizionare cauzate de pandemie, a consecințelor continue ale războiului din Ucraina și a politicii de „zero COVID” a Chinei care continuă să încetinească activitatea economică din această țară.

Această combinație de creștere economică scăzută și inflație neclintită ar putea duce la un scenariu global de stagnare în stilul anilor 1970, a avertizat Roubini, în care prețurile rămân ridicate, dar economiile stagnează oricum. Instituții, inclusiv Banca Mondială, au avertizat de mai multe ori în acest an că o revenire la stagflația din anii 1970 rămâne o preocupare serioasă pentru economia globală.

Nu este nici pe departe prima dată când Roubini își exprimă opiniile pesimiste cu privire la viitorul economiei. În 2020, Roubini a avertizat că o nouă „mare depresiune” este pe cale să lovească SUA în cursul anilor 2020, citând creșterea nivelului de îndatorare. Iar în iulie, Roubini a prezis că o „recesiune severă și o criză financiară și a datoriilor severă” era la un pas, din cauza numărului tot mai mare de companii zombi din economie.

Nu toți observatorii pieței sunt de acord cu opinia lui Roubini, potrivit căreia creșterea nivelului de îndatorare și inflația vor duce economia într-o spirală de recesiune profundă. Directorul executiv al Ark Invest, Cathie Wood, a scris marți pe Twitter că economiștii de tip hawkish, precum Roubini, vor fi „luați prin surprindere” de o scădere a inflației în curând, citând inflația globală „detensionată”, care măsoară inflația totală din cadrul economiei.