Lumea la zi

Bundesbank: ”Germania se confruntă cu recesiune și o inflație de două cifre”! Experții susțin că situația se va înrăutăți în 2023

hotnews.ro
FOTO: hotnews.ro

Germania se îndreaptă spre recesiune, în condițiile în care inflația va depăși pragul de 10%, a declarat Bundesbank în raportul său lunar de luni. „Există tot mai multe semne de recesiune în economia germană, în sensul unei scăderi clare, generalizate și prelungite a producției economice”, se arată în raport.

„Inflația ridicată și incertitudinea în ceea ce privește aprovizionarea cu energie și costurile acesteia afectează nu numai industria intensivă în gaze și electricitate și activitatea de export și investițiile acesteia, ci și consumul privat și furnizorii de servicii care depind de acesta”, a declarat banca centrală.

Bundesbank nu a oferit nicio cifră specifică și a avertizat că perspectivele pentru cea mai mare economie din zona euro rămân învăluite în incertitudine. Economia germană, cu o pondere mare în industrie, este foarte dependentă de gazul rusesc, ceea ce o face deosebit de vulnerabilă la consecințele războiului din Ucraina.

Crește inflația în Germania, economia Berlinului afectată de războiul din Ucraina

În același timp, se estimează că inflația va continua să se accelereze și va ajunge la două cifre în următoarele luni, se arată în raport. Incertitudinea privind aprovizionarea cu energie și costurile acesteia afectează nu doar industria intensivă în gaze și electricitate, afacerile de export și investițiile, ci și consumul privat și prestatorii de servicii care depind de acesta”, a declarat banca centrală.

Bundesbank nu a oferit nicio cifră specifică și a avertizat că perspectivele pentru cea mai mare economie din zona euro rămân învăluite în incertitudine. Economia germană, cu o pondere mare în industrie, este foarte dependentă de gazul rusesc, ceea ce o face deosebit de vulnerabilă la consecințele războiului din Ucraina. În același timp, se estimează că inflația va continua să se accelereze și va ajunge la două cifre în următoarele luni, se arată în raport.

Încă de la începutul lunii august, Bundes Bank avertiza asupra faptului că pentru întregul an 2022, se estimează că rata inflației în Germania, calculată prin metode europene armonizate, va fi de peste 8%. ”Vom avea multe efecte punctuale care se vor juca în lunile următoare: reducerea pentru carburanți și biletul de transport local, regional de 9 euro vor expira, ceea ce va împinge probabil rata inflației în sus cu puțin peste un punct procentual. Urmează taxa pe gaz, iar în schimb TVA-ul la gaz va fi redus, ceea ce va diminua apoi prețurile. În general, o rată a inflației de 10% este chiar posibilă în lunile de toamnă. Ultima dată când în Germania au fost măsurate rate de inflație de două cifre a fost în urmă cu peste 70 de ani. Conform calculelor de atunci, rata a fost de 11% în trimestrul al patrulea din 1951”, a susținut un reprezentant al Bundes Bank.

De asemenea, estimările făcute de experții financiari pentru anul 2023 nu par deloc optimiste, în această privință  punctul de vedere exprimat de reprezentanții băncii afirmă faptul că: ” Problema inflației nu va dispărea în 2023. Blocajele de aprovizionare și tensiunile geopolitice vor continua probabil să aibă un impact. În proiecția noastră, ne așteptăm la o inflație de 4,5% pentru 2023. Din luna iunie, Rusia și-a redus drastic aprovizionarea cu gaze, iar prețurile gazelor naturale și ale energiei electrice au crescut mai puternic decât se anticipa. Există o probabilitate din ce în ce mai mare ca inflația germană să fie mai mare decât cea prognozată anterior și ca, în medie, anul viitor, să avem un șase înainte de virgulă, potrivit politico.eu