Infofinanciar > Lumea la zi > Se vrea președinte în orice circumstanțe. Donald Trump rămâne în cursa din 2024, chiar și pus sub acuzare
Lumea la zi

Se vrea președinte în orice circumstanțe. Donald Trump rămâne în cursa din 2024, chiar și pus sub acuzare

Donald Trump Sursa foto Vox
Sursa foto: Vox

Donald Trump a declarat că „nici măcar nu s-ar gândi „ să se retragă din cursa pentru Casa Albă dacă va fi pus sub acuzare. Fostul președinte și-a folosit din ce în ce mai mult campania ca pe un argument împotriva anchetatorilor.

Trump a făcut aceste comentarii în fața unui grup de media conservatoare înainte de discursul său la conferința Coaliției de acțiune politică conservatoare din National Harbor. A fost pentru prima dată când Donald Trump a vorbit în mod public despre cum ar reacționa dacă ar fi pus sub acuzare în timp ce candidează activ la președinție, un eveniment care ar zgudui campania din 2024.

Anchete pentru Trump

Donald Trump se confruntă cu două anchete statale: una în New York și una în comitatul Fulton, dar și cu două anchete federale conduse de Jack Smith, un procuror special. Smith investighează încercarea lui Trump de a împiedica transferul pașnic al puterii după ce va pierde alegerile din 2020, precum și deținerea de către Trump a sute de documente clasificate și materiale prezidențiale la clubul său privat, Mar-a-Lago.

Stadiul exact al eforturilor nu este clar, dar se crede că cele două investigații de stat sunt în stadii avansate.

Trump a fost categoric atunci când a fost întrebat sâmbătă dacă va rămâne în cursă dacă unul dintre procurori va aduce o acuzație.

„Absolut. Nici măcar nu m-aș gândi să mă retrag”, a spus el. Este de părere că o punere sub acuzare i-ar crește numărul de voturi în sondaje.

Anchetat sau nu, se vrea președinte

Nu este neobișnuit ca un candidat care se confruntă cu probleme juridice să spună că va rămâne în cursă indiferent dacă va fi sau nu urmărit penal sau să susțină că o anchetă este motivată politic. Dar este un teritoriu neexplorat ca un fost președinte care candidează ca lider de sondaje în alegerile primare să împletească o candidatură cu o apărare împotriva investigațiilor.

Mai multe persoane apropiate lui Trump au declarat că acesta susține că această campanie a sa prezidențială poate fi folosită ca o bâtă pentru a riposta împotriva procurorilor. În declarațiile sale de sâmbătă, Trump i-a catalogat în mod repetat pe procurori drept corupți și motivați politic, fără a cita nicio dovadă. Așa cum a făcut-o de ani de zile, el a prezentat investigațiile nu ca fiind rezultatul propriilor sale acțiuni, ci ca un efort de a reduce la tăcere vocile susținătorilor săi.

„Eu sunt războinicul vostru. Eu sunt justiția voastră. Iar pentru cei care au fost nedreptățiți și trădați, eu sunt răsplata voastră”, a declarat Trump în fața mulțimii. Acesta părea să promită răzbunare dacă va fi ales pentru un nou mandat.

Trump, ținta perfectă din politică

El a continuat să descrie campania în termeni cruzi, aproape apocaliptici: „Asta este, ori câștigă ei, ori câștigăm noi. Iar dacă ei câștigă, nu mai avem o țară”.

Trump a insistat că a devenit o țintă odată ce a intrat în politică.

„Nu cunoșteam cuvântul „citație”” a spus Trump, care a dat în judecată și a fost dat în judecată de sute și sute de ori în instanțele civile. De asemenea, a fost investigat pentru prima dată de oficiali federali în anii 1970 în Brooklyn.

Fostul președinte al SUA a încercat în mod explicit să facă legătura între candidatura sa și statutul unor potențiale urmăriri penale.

„De fiecare dată când sondajele urcă tot mai sus, procurorii devin tot mai nebuni”, a spus el.

În America chiar este „Justice for All”

În realitate, revolta din 6 ianuarie, în timpul căreia susținătorii lui Trump au atacat Capitoliul, a avut un efect dăunător asupra numărului de sondaje ale acesuia. Sprijinul său a scăzut, de asemenea, în săptămânile care au urmat percheziției efectuate de F.B.I. la Mar-a-Lago în august pentru a recupera documente. Consilierii lui Trump au susținut că au efectuat o percheziție diligentă ca răspuns la o citație a marelui juriu. Unele dintre materialele găsite de F.B.I. se numărau printre cele mai secrete informații pe care le deținea guvernul.

Remarcile fostului președinte de sâmbătă au fost doar ultima sa încercare de a îmbrățișa revolta de la Capitoliu și pe susținătorii săi care au participat.

În timpul verii, Trump s-a întâlnit cu Cynthia Hughes, fondatoarea Patriot Freedom Project, unul dintre cele mai mari fonduri de apărare juridică pentru persoanele acuzate în legătură cu atacul, potrivit a trei persoane familiare cu proiectul.

Întâlnirea a dus la o declarație video de susținere din partea lui Trump, care a fost difuzată la un eveniment pe care grupul l-a organizat la Washington în decembrie. Mai multe persoane care au legătură cu Patriot Freedom Project au fost în cele din urmă dezamăgite de faptul că Trump a donat personal doar 10.000 de dolari organizației, conform nytimes.com.

Fostul șef de stat a contribuit, de asemenea, la un cântec lansat săptămâna aceasta pe serviciile de streaming intitulat „Justice for All”, care a prezentat mai mulți inculpați din 6 ianuarie care au fost reținuți într-o închisoare din Washington înainte de procesele lor. În melodie, Trump poate fi auzit recitând „Jurământul de credință” în timp ce grupul de aproximativ 20 de deținuți, care se autointitulează Corul închisorii J6, cântă „The Star-Spangled Banner”, ceea ce fac în fiecare seară la închisoare.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.