Lumea la zi

Se va reglementa sectorul crypto! Urmările prăbușirii bursei FTX

Piata cripto - sursa foto - afaceri.news
sursa foto: afaceri.news

Prăbușirea bursei FTX a cauzat o mai mare urgență în reglementarea sectorului criptografic, iar țintirea unor astfel de platforme „conglomerate” va fi centrul atenției al anului 2023, a declarat într-un interviu noul președinte al IOSCO, organismul global de supraveghere a valorilor mobiliare.

Jean-Paul Servais, președintele FSMA, a declarat că reglementarea platformelor cripto ar putea să se bazeze pe principiile altor sectoare care gestionează conflicte de interes, cum ar fi la agențiile de rating de credit și compilatorii de indicii de referință ai pieței, fără a fi nevoie să înceapă de la zero.

Criptomonedele, precum bitcoin, există de ani de zile, dar autoritățile de reglementare au ezitat să intervină pentru a scrie noi reguli.

Urgența cauzată de prăbușirea FTX

Dar implozia de la FTX, în urma căreia aproximativ un milion de creditori s-au confruntat cu pierderi totale în valoare de miliarde de dolari, va contribui la schimbarea acestei situații, a declarat Servais pentru Reuters.

„Sentimentul de urgență nu era același nici acum doi sau trei ani. Există opinii divergente cu privire la dezbaterea legată de posibilitatea criptomonedelor de a reprezenta o  problemă reală la nivel internațional, deoarece unii oameni cred că încă nu este o problemă materială și un risc”, a spus Servais.

Acesta a adăugat că: „Lucrurile se schimbă și, datorită interconectivității dintre diferitele tipuri de afaceri, cred că acum este important să putem începe o discuție și spre asta ne îndreptăm”.

IOSCO, care coordonează normele pentru țările ce fac parte din G20, cât și altora, a stabilit deja principiile de reglementare a stablecoins-urilor, dar acum accentul se îndreaptă spre platformele care le tranzacționează pe acestea.

În finanțele tradiționale, există o separare funcțională între activități precum brokerajul, tranzacționarea, serviciile bancare și emiterea lor, fiecare dintre acestea având propriul set de norme de conduită și de garanții. „Este aceasta și în cazul pieței cripto? Aș spune că de cele mai multe ori, nu”, a spus Servais.

Au apărut „conglomerate” criptografice precum FTX, care îndeplinesc mai multe roluri, cum ar fi servicii de brokeraj, custodie, tranzacționare proprie, emiterea de token-uri, toate sub un singur acoperiș, care dau naștere la conflicte de interese, a informat Servais. „Din motive care au ca scop protecția investitorilor, este necesar să se ofere o claritate suplimentară acestor piețe de criptomonede, prin orientări specifice în aplicarea principiilor IOSCO la activele cripto”.

„Intenționăm să publicăm raportul de consultări cu privire la aceste aspecte în prima jumătate a anului 2023”, a adăugat el.

Organismele de supraveghere a pieței cripto

Commissions, este un organism care reunește organismele de supraveghere a pieței, precum Securities and Exchange Commission din Statele Unite, Bafin din Germania, Agenția pentru servicii financiare din Japonia și Autoritatea de conduită financiară din Regatul Unit, care se angajează să aplice recomandările organismului.

Noul cadru al Uniunii Europene privind noile piețe de criptomonede sau MiCA reprezintă un „punct de plecare interesant” pentru elaborarea de orientări la nivel mondial, deoarece se concentrează pe supravegherea operatorilor de cripto-monede, a declarat Servais, care prezidează, de asemenea, autoritatea de reglementare financiară din Belgia, FSMA.

„Cred că lumea se schimbă. Știm că există un anumit spațiu pentru dezvoltarea de noi standarde privind supravegherea acestui tip de conglomerate cripto. Există o necesitate evidentă”, a încheiat Servais.