Lumea la zi

Piata criptomonedelor din Europa este în scădere

Bitcoin, Sursă foto: România Liberă
Sursă foto: România Liberă

Povestea criptomonedelor a început în anul 2008, odată cu crearea Bitcoin, pe fondul crizei economice din acel an și implicit a neîncrederii pe care o afișau oamenii vizavi de sistemul bancar. De atunci, în funcție de celelalte componente din domeniul economic, piața criptomonedelor a înregistrat în ultimii ani suișuri și coborâșuri alternante. Însă, dacă ne referim la ultimul an, aceste monede au înregistrat scăderi succesive, pierzând milioane de euro.

De aceea, în prezent, criptomonedele se confruntă cu o scădere în valoare și a numărului de utilizatori. Per total, acest fenomen a cauzat industriei cripto o scădere de 10% dintr-un total de 205 de miliarde de dolari pe care i-a făcut în toată perioada existenței sale. Unii specialiști au descris această tendință drept „corecție de piață”.

Criptomonedele se duc în cap

De altfel, acum o săptămână, piaţa criptomonedelor a scăzut puternic după ce Bitcoin a pierdut din nou 10% din valoare, ajungând la 18.705,02 dolari pe unitate, după ce a fost semnat un acord prin care platoforma de tranzacţionare Binance va prelua FTX, pentru rezolvarea unei „crize de lichidităţi”.

Însă, în următoarea zi (miercuri, 9 noiembrie), Bitcoin a scăzut și mai mult, coborând la 16.521,60 dolari pe unitate. Acesta a fost cel mai redus nivel din noiembrie 2020.

De ce a scăzut piața criptomonedelor în ultimul an

Potrivit analiștilor economici, declinul criptomonedelor se datorează vânzării masive de către investitori pe fondul temerilor crescute de inflație precum și întreruperea retragerii de către serviciul de creditare cripto Celsius. În plus, investitorii continuă să se ferească de activele mai riscante, ceea ce se reflectă și pe piețele de valori.

Astfel, scăderea prețului criptografic indică implicit o scădere a apetitului pentru risc al investitorilor.

Totodată, sentimentul consumatorilor ajuns la minime istorice, dar şi datele privind inflaţia surprinzător de ridicată din economia SUA reprezintă motive de îngrijorare cu privire la un ciclu de înăsprire monetară agresivă din partea Rezervei Federale.

„Piața cripto a fost sub presiunea Rezervei Federale, după ce a majorat ratele dobânzilor pentru a combate inflația în ultimele luni. Bitcoin, Ethereum și majoritatea criptomonedelor au suferit pierderi, după vânzări ample în urma datelor care arată că inflația din SUA a atins un maxim în ultimii 40 de ani”, a susținut Edul Patel, co-fondator și CEO al platformei de investiții cripto Mudrex.

„În condiţiile în care inflaţia se dovedeşte un adversar mai dificil decât se preconiza, Bitcoin şi Ether (principale pe piața criptomonedelor) continuă să sufere în ringul bursier. Ele sunt primele victime ale fugii dinspre activele riscante, pe măsură ce investitorii sunt preocupaţi de creşterea explozivă a preţurilor de consum în întreaga lume” a susținut Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown.