Lumea la zi

Ne apropiem de un conflict mondial? Serghei Lavrov susține că între Rusia și SUA „este aproape un război real”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și ministrul pentru Relații Internaționale, Naledi Pandor
Sursă foto: The San Diego Union

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susținut că relațiile dintre Moscova și statele occidentale au trecut de la nivelul unui război hibrid la un conflict aproape real. Oficialul de la Moscova a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă, organizate cu ocazia întâlnirii acestuia cu omologul său sud-african, Naledi Pandor.

„Când vorbim despre ceea ce se întâmplă acolo, în Ucraina, vorbim despre faptul că, deja, războiul nu mai este hibrid, ci este aproape un război real, pe care Occidentul l-a pregătit de mult împotriva Rusiei, din dorința de a distruge tot ce este rusesc”, a precizat Serghei Lavrov.

În discursul său, șeful diplomației de la Moscova a mai susținut că în Ucraina a fost distrus tot ce ținea de identitatea rusească, de la limbăpână la cultură..

De asemenea, Serghei Lavrov subliniat că Ucraina este împinsă de la spate de țările occidentale să poarte negocieri de pace cu Rusia doar de pe poziții de forță. La baza acestui fenomen, spune oficialul rus, stau șeful diplomației Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar și alți politicieni occidental, scriu cei de la vestidinrusia.

Ambasadorul rus din SUA, Anatoli Antonov a spus, pe 20 ianuarie, că Washingtonul și aliații lor europeni au lansat un război hibrid total împotriva Rusiei pe propriul ei teritoriu. De asemenea, reprezentantul Moscovei a mărturisit că a avertizat de mai multe ori SUA că politica pe care a adoptat-o, de a înfrânge Federația Rusă, va conduce lumea spre un scenariu catastrofal.

„Ucraina nu e lăsată să negocieze”

În conferința de presă din Africa de Sud, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a dezvăluit că Ucraina a vrut să facă pace cu Moscova încă din primele luni ale războiului, însă, țara condusă de președintele Volodimir Zelenski nu a fost lăsată să facă acest lucru de Statele Unite şi alte ţări occidentale.

„Este binecunoscut faptul că am susţinut propunerea părţii ucrainene de a negocia, la începutul operaţiunii militare speciale, şi până la sfârşitul lunii martie cele două delegaţii conveniseră asupra principiului de a rezolva acest conflict”; „Este binecunoscut şi absolut public şi faptul că ai noştri colegi americani, britanici şi unii colegi europeni au spus Ucrainei că este prea devreme pentru a negocia, iar aranjamentul, care fusese aproape convenit, nu a mai fost niciodată aprobat de regimul de la Kiev”, a spus Lavrov, prezent în vizita din Africa de Sud, scrie Hotnews.

Rusia nu e serioasă

De la începutul invaziei, pe 24 febuarie 2022, atât administrația de la Washington a Statelor Unite, cât și mai mulți oficiali ai țărilor din Occident, au declarat în spațiul public că Federația Rusă nu este serioasă și că nu va renunța complet la atingerea obiectivelor sale militare sau teritoriale.

„Evaluarea noastră nu ne arată că rușii sunt serioși la acest moment cu privire la o negociere reală”, a susținut William Burns, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA) într-un interviu acordat la postul PBS.

De altfel, oficialii ruși au respins în mod repetat cererile ucrainene şi occidentale de a se retrage complet din Ucraina ca o condiţie pentru orice negocieri.