Info

Vestea momentului despre voucherele de 250 de lei! Banii vor ajunge pe carduri înainte de Crăciun

Vouchere sociale, Sursă foto: Ora de Sibiu
Sursă foto: Ora de Sibiu

Românii care beneficiază de voucherul social de 250 de lei vor primi o veste bună. Autoritățile au anunțat că procesul de transfer va fi mai rapid pentru a patra tranșă, astfel încât fondurile să ajungă înainte de Sărbători pentru beneficiarii cardurilor.

Vești bune pentru milioane de români din categoriile vulnerabile, înainte de Sărbători. Statul asigură o zonă de confort pentru cei care suportă cu greu cheltuielile iernii. Destinatarii tichetelor sociale de 250 de lei vor avea parte de o bucurie înainte de Crăciun, deoarece autoritățile anunță că procesul de transfer pentru a patra tranșă va fi accelerat pentru a primi banii înainte de vacanță.

Marcel Boloș a dat o veste bună pentru cei aflați în categoria vulnerabilă din punct de vedere financiar. „O veste bună pe care vreau să o anunț este că vom urgenta procesul pentru încărcarea tranșei IV de 250 de lei pe carduri, pentru a ajunge la beneficiari înainte de sărbătorile de iarnă”, a anunțat ministrul Fondurilor Europene.

Cum se vor distribui cardurile sociale?

Structura de distribuire a cardurilor este construită pe trei etape:

1) producerea cardului de către emitent (tipărirea datelor beneficiarului și introducerea CIP)

2) împachetarea și livrarea la nivel național de către Poșta Română

3) încărcarea valorică a cardurilor pentru beneficiarii care au intrat în posesia lor.

Lista beneficiarilor este întocmită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) iar împachetarea și livrarea cardurilor se face de către angajații serviciului poștal român.

Ca primă etapă, se vor actualiza listele de beneficiari de către MMSS și verificarea acestora de către ANAF. Ulterior, Poșta Română va prelucra datele și le va transmite către direcțiile regionale în perioada 05.12.2022-09.12.2022.

Distribuirea se va face constant, conform listei actualizate a beneficiarilor. Încărcarea va avea loc în perioada 12.12.2022 – 16.12.2022.

Voucherele sociale în valoare de 250 de lei sunt încărcate o dată la două luni, iar sumele sunt disponibile timp de 12 luni. Ca exemplu, sumele încărcate în luna decembrie a anului 2022 vor putea fi folosite până în decembrie 2023.

Ce sunt voucherele sociale?

De la 1 iunie 2022, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a început procesul de emitere, distribuire și încărcare a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”. Tichetele, oferite pe suport electronic (card), au o valoare nominală de câte 250 lei și sunt destinate persoanelor aflate în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie. Această inițiativă este cea mai importantă de acest gen derulată până acum în România, din perspectiva numărului de beneficiari, potrivit mfe.gov.ro.

Pentru a face utilizarea mai ușoară, cardurile vor fi însoțite de scrisori cu instrucțiunile de utilizare (inclusiv cod PIN), detalii despre operatorii economici parteneri și un număr de telefon în caz că beneficiarii se confruntă cu probleme.