Infofinanciar > Info > Se schimbă banii. Anumite bancnote vor fi scoase din circulație
Info

Se schimbă banii. Anumite bancnote vor fi scoase din circulație

bani rate (Sursă foto: libertatea.ro)
sursă foto: libertatea.ro

Este oficial, banii se schimbă. Anumite bancnote vechi vor fi retrase din circulație, pentru a face loc celor noi. Astfel, o serie de bancnote nu vor mai face parte din circulația monetară a țării în viitorul apropiat. Comercianții vor avea dreptul legal de a refuza plata cu bancnotele vechi, retrase din ciclul monetar. În anumite condiții, banii vechi vor putea fi schimbați în cadrul Băncii Naționale.

În următoarea emisie de bancnote , vor fi scoase din circulație mai multe hârtii de valoare, care până acum reprezentau un principal factor în procesul de circulație monetară. Ar fi recomandabil să se elimine aceste bancnote, cât mai curând posibil. Este vorba de bancnotele deteriorate, care prezintă anumite defecțiuni. Pentru o perioadă lungă de timp, comercianții nu le vor accepta și Banca Națională le va schimba doar în contextul în care respectă anumite prevederi.

Bancnote retrase din circulație

Bancnotele aflate în circulație se degradează, ca urmare a utilizării intense și de lungă durată. Pentru ca bancnotele și monedele să poată fi schimbate cu altele de valoare echivalentă, care nu prezintă defecte, trebuie să fie prezente toate elementele de identificare. BNR nu le va schimba în cazul în care lipsește o cantitate mare din bancnotă.

Un comunicat al BNR enumeră bancnote care ar putea fi încadrate la categoria de deteriorate. Astfel, cele cărora le lipsește până la 40% din suprafață sau care au fost rupte și lipite, bancnotele care s-au micșorat din cauza expunerii la căldură și cele care au fost arse până la 40%, și de asemenea, cele pe care s-a scris,  mâzgălit sau prezintă pete de cerneală.

Astfel, pentru a se putea numi bancnote deteriorate, trebuie să prezinte anumite însemne monetare. Astfel, BNR va putea schimba bancnotele care prezintă lipsuri la nivelul a 40% din suprafață, prin tăiere, rupere, etc. Condiția este ca elementul de identificare să fie complet și lizibil. Aceeași situație se manifestă în cazul bancnotelor care au suferit tăieturi, iar ulterior au fost lipite fragmentele disponibile, astfel formând un minim de 60% din suprafață. De asemenea, elementul de identificare trebuie să fie lizibil din cel puțin o singură poziție. Bancnotele care s-au contractat și și-au redus dimensiunea după ce au fost expuse la căldură, dar identificarea este încă vizibilă în ambele poziții și nu lipsește de pe suprafață, vor putea fi acceptate pentru schimb și scoate imediat din circulație.

Bancnote deteriorate, condiții de schimbare

În categoria deteriorate se încadrează bancnote care au până la 40% din suprafața lor arsă după ce au fost expuse la căldură, în cazul în care fragmentul rămas s-a micșorat iar identificatorul este parțial sau complet vizibil în ambele poziții și lizibil în cel puțin o poziție. De asemenea, în acest context putem vorbi de bancnotele cu suprafață integrală care au fost utilizate de instituții specializate ale statului în scopuri bine justificate, cum ar fi investigațiile sau organizarea de operațiuni de către organele de urmărire penală, dar care sunt inscripționate cu desene sau cuvinte lizibile în spectrul ultraviolet, pătate sau impregnate cu substanțe speciale, conform Romania TV .